Skip to main content

Εξεταστική και μετά τον Οκτώβρη 2009 ζητάει ο Σαμαράς

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την Εξεταστική για την οικονομία εξαπέλυσε από την Καστοριά ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας να επεκταθεί και για το χρονικό διάστημα μετά το 2009.
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την Εξεταστική για την οικονομία εξαπέλυσε από την Καστοριά ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας να επεκταθεί και για το χρονικό διάστημα μετά το 2009.

«Τώρα μας λένε ότι δέχονται τελικά το… μισό απ’ αυτό που τους προτείναμε: Να επεκταθεί η εξεταστική για την Οικονομία, που τώρα στήνουν, και πριν το 2004. Πολύ καλά κάνουν. Αλλά θα την επεκτείνουν και μετά το Οκτώβριο του 2009», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε: «Κι αν δεν το κάνουν εκείνοι, μη σας νοιάζει θα τα κάνουμε εμείς».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η παραδοχή του κ. Παπανδρέου χθες ότι τυχόν έρευνα από Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο διάστημα 2004-2009 ήταν ένα καλό πρώτο βήμα.

«Να είστε βέβαιος, όμως, ότι θα υποχρεωθείτε να κάνετε και το επόμενο και θα προσαρμοστείτε αναγκαστικά πλήρως στις θέσεις μας. Όσο και αν σας πονάει αυτό, όσο και αν θέλετε να το αποφύγετε. Όσο και αν ενοχλείστε, από τις σημερινές βολές του πρώην αρχηγού σας, του κ. Σημίτη. Γιατί η ιστορική αλήθεια δεν φυλακίζεται, δεν περιορίζεται, δεν τεμαχίζεται», συνέχισε.

Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι έκανε όσα δεν έχει κάνει άλλο κόμμα αλλά παράλληλα αναγνώρισε ότι έγιναν και λάθη. «Το ΠΑΣΟΚ θέλει να περνάει ως αλάθητο, αδιόρθωτο είναι», παρατήρησε.

Επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει τόση αυτοκριτική όση δεν έκανε άλλο κόμμα, ότι κρατάει τις καλύτερες παραδόσεις της κεντροδεξιάς και αφήνει πίσω τα «βαρίδια» του παρελθόντος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι στήνει συνεχώς εξεταστικές επιτροπές διότι χωρίς αυτές δεν μπορεί να κυβερνήσει επειδή θέλει να αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό.

Σχετικά με τα όσα υποστήριξε στη ΔΕΘ για σχέδιο της ΝΔ που μηδενίζει το έλλειμμα,  ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ θέλει τον κόσμο να φοβάται ενώ η Νέα Δημοκρατία δίνει στους πολίτες την ελπίδα. Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι κοστολογημένο είπε ο κ. Σαμαράς και μηδενίζει το έλλειμμα σε 18 μήνες, μειώνει το χρέος σε τέσσερα χρόνια και βγάζει τη χώρα από τους όρους του μνημονίου μέσα σε μια διετία, φυσικά εφόσον αρχίσει αμέσως η υλοποίησή του».

Απάντησε, δε, στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι το σχέδιο του κόμματός του είναι ανεφάρμοστο και μαγικό και είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι που έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις της και στα έσοδα και στις δαπάνες και στον πληθωρισμό. «Μαγεία, μαύρη μαγεία είναι τα κατορθώματα της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση των φόρων που δεν οδήγησε σε αύξηση και των εσόδων.

«Άλλαξαν τα φώτα στον κόσμο με τους φόρους και δεν αυξήθηκαν τα έσοδα. Αυτό κι αν είναι μαγεία. Με το μνημόνιο η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα αλλά ταυτόχρονα αυτό αυξάνεται από την ύφεση που προκαλεί το ίδιο το μνημόνιο», παρατήρησε ο κ. Σαμαράς και παρομοίωσε την προσπάθεια της κυβέρνησης με κάποιον που προσπαθεί να βγάλει τα νερά από τη βάρκα με τρύπιο κουβά. Το μισό νερό χύνεται πάλι μέσα στη βάρκα και δεν θα αδειάσει ποτέ, επισήμανε.

Σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία τόνισε πως ποτέ δεν είπε ότι δεν χρειάζονται θυσίες, αλλά οι θυσίες αυτές να πιάσουν τόπο. Δεν μοίρασε υποσχέσεις αλλά αυτά που δεσμεύτηκε θα τα κάνει, θα αποκαταστήσει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων.