Skip to main content

Εξετάζεται επιβολή ποινής στον φοιτητή που εκσπερμάτισε στη φοιτήτρια

Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ εξετάζουν το ενδεχόμενο ποινής στον φοιτητή που τον περασμένο Νοέμβριο εσπερμάτισε σε φοιτήτρια εντός της Βιβλιοθήκης.

Την άσκηση πειθαρχικής δίωξης και την ενδεχόμενη επιβολή πειθαρχικής ποινής σε βάρος του φοιτητή ο οποίος ασέλγησε σε φοιτήτρια, σε βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, ζητούν οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, από το αρμόδιο Τμήμα στο οποίο φοιτά ο εν λόγω φοιτητής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr το αίτημα εκ μέρους των πρυτανικών αρχών εστάλη εγγράφως προς το Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, στο οποίο ανήκει ο φοιτητής, περί τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από πηγή της εν λόγω Σχολής, η υπόθεση παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

Το περιστατικό είχε λάβει χώρα τον περασμένο Νοέμβριο. Σημειώθηκε στη βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής και σύμφωνα με τη δικογραφία η οποία σχηματίστηκε στη συνέχεια, ο φοιτητής φέρεται να εκσπερμάτισε στην πλάτη 20χρονης φοιτήτριας η οποία έβαλε τις φωνές. Ο νεαρός το έβαλε στα πόδια, αλλά τελικά ακινητοποιήθηκε από φύλακες του πανεπιστημίου και στη συνέχεια συνελήφθη. Λίγες μέρες αργότερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε σε βάρος του φοιτητή ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετη αναστολή.

Δείτε - Θεσσαλονίκη: Δέκα μήνες στον φοιτητή που εκσπερμάτισε στη φοιτήτρια

Αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας οι πρυτανικές αρχές διαβίβασαν αντίγραφο του φακέλου της ποινικής δικογραφίας στο Τμήμα Φυσικής στο οποίο φοιτά ο νεαρός προκειμένου να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του και να του επιβληθεί η προβλεπόμενη ποινή. Σύμφωνα με πηγή του Τμήματος Φυσικής, οι πρυτανικές αρχές επικαλούνται όσα προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα 160/2008 το οποίο ορίζει τον Πρότυπο Γενικό Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Α.Ε.Ι.

Σύμφωνα με αυτό “η Κοσμητεία ή το Συμβούλιο της Σχολής ή το Δ.Σ ή το Συμβούλιο του Τμήματος, κατά περίπτωση, έχουν αρμοδιότητα να διαπιστώνουν τη διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές ή σπουδαστές και υποψήφιους διδάκτορες και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές”. Ειδικότερα, στο άρθρο 24 παρ.3 του Π.Δ. αναφέρεται ότι “σε περίπτωση διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ή σπουδαστές και υποψήφιους διδάκτορες επιβάλλονται με ευθύνη των Α.Ε.Ι., ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος, οι πειθαρχικές ποινές που προβλέπονται από τους Εσωτερικούς Κανονισμούς λειτουργίας τους και προσιδιάζουν στη φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα (έγγραφη επίπληξη, απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος, αναστολή της φοιτητικής ή σπουδαστικής ιδιότητας κ.λπ.).

Σύμφωνα, δε, με το άρθρο 26 παρ.3 του ίδιου Π.Δ. “για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ή σπουδαστές και υποψήφιους διδάκτορες η πειθαρχική δίωξη ασκείται από τον Πρόεδρο ή Προϊστάμενο του οικείου Τμήματος ή το Διευθυντή Κ.Ξ.Γ.Φ.Α. Η πειθαρχική δίωξη δεν αναστέλλεται από την ποινική, εκτός εάν το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά”.

Μιλώντας στην Voria.gr ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής Άλκης Μπάης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έχει στα χέρια του το αντίγραφο του φακέλου της ποινικής δικογραφίας που του εστάλη από τις πρυτανικές αρχές. “Το θέμα είναι υπό εξέταση”, περιορίστηκε να δηλώσει ο κ. Μπάης, χωρίς να προσδιορίζει ποιες θα είναι οι πιθανές αποφάσεις.