Skip to main content

Εξετάζονται οι προτάσεις φορέων για τα Απολυμαντήρια της Αρετσούς

Η ειδική επιτροπή που έχει συγκροτήσει το ΥΜΑΘ αναμένεται να συνεδριάσει αύριο για να καταγράψει τις προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων.

Έτοιμη να καταγράψει τις προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάδειξη των πρώην «Απολυμαντηρίων» της Αρετσούς σε τόπο μνήμης του προσφυγικού ελληνισμού είναι η ειδική επιτροπή που συγκροτεί το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και θα συνεδριάσει στην αίθουσα "Νικόλαος Μάρτης" του Διοικητηρίου, την Τρίτη 01 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 12.00.

Η συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020. Μάλιστα, επίκειται επίσκεψη στον χώρο υποδοχής των χιλιάδων προσφύγων που ήρθαν στην Καλαμαριά το διάστημα 1916-1924 από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Ρωμυλία, προκειμένου η επιτροπή να αποφανθεί πως μπορεί να αξιοποιηθεί η ευρύτερη περιοχή.    

Μέσω της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο κ. Καράογλου, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, επιχειρείται η διατήρηση της εθνικής μνήμης, καθώς το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και η ανάδειξή της σε συνδυασμό με τη βούληση της λυβέρνησης να δημιουργηθεί Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο πάρκο του πρώην στρατοπέδου "Παύλου Μελά" στον ομώνυμο Δήμο της δυτικής Θεσσαλονίκης.