Skip to main content

Έξι χώρες της ΕΕ θα υποδεχθούν τους μετανάστες του πλοίου Open Arms

Οι μετανάστες παρέμεναν πάνω στο πλοίο ισπανικής ΜΚΟ, το Open Arms, αφότου τους περισυνέλεξε ανοικτά της Λιβύης στις αρχές Αυγούστου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα πως έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να δεχθούν τους περίπου 150 μετανάστες που εμποδίζεται η αποβίβασή τους στην Ιταλία.

Οι μετανάστες παρέμεναν πάνω στο πλοίο ισπανικής ΜΚΟ, το Open Arms, αφότου τους περισυνέλεξε ανοικτά της Λιβύης στις αρχές Αυγούστου, και ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ρώμης, Ματέο Σαλβίνι αρνήθηκε να τους επιτρέψει να αποβιβαστούν.

Ο Κόντε ανέφερε σε ανοικτή επιστολή προς τον Σαλβίνι πως οι μετανάστες θα κατανεμηθούν ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο.

Η Ισπανία δήλωσε έτοιμη να υποδεχθεί τους μετανάστες υπό προϋποθέσεις
Νωρίτερα σήμερα η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να δεχθεί ένα μέρος των μεταναστών, οι οποίοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο από το πλοίο Open Arms, ισπανικής ΜΚΟ.

Όπως είπε όμως, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατανομής τους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η χώρα μας είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια ισορροπημένη κατανομή των μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο», και το οποίο βρίσκεται τώρα στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αναφέρει η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση, όπου εξηγεί ότι εργάζεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με άλλες χώρες-μέλη «προκειμένου να καταλήξουμε σε μια κοινή, ευρωπαϊκή, συντεταγμένη και αλληλέγγυα λύση».