Skip to main content

Έξι φυσικοί τρόποι για να ενισχύσετε την ενέργειά σας

Mερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας είναι αρκετές για να νικήσετε την κούραση και να χαρίσετε στον εαυτό σας την ενέργεια που χρειάζεται.

Με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας ολοένα να αυξάνονται, δεν είναι να απορεί κανείς που το τέλος κάθε ημέρας σας βρίσκει εξουθενωμένους. Όταν τρέχετε όλη μέρα για να φέρετε εις πέρας τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και παράλληλα έχετε επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος στις δουλειές του σπιτιού ή τη φροντίδα των παιδιών, τα επίπεδα ενέργειά σας είναι λογικό να μην είναι στα ύψη.

Ωστόσο, μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας είναι αρκετές για να νικήσετε την κούραση και να χαρίσετε στον εαυτό σας την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσει... τον αγώνα.



Μείνετε ενυδατωμένοι

Το νερό χαρακτηρίζεται πηγή ζωής και όχι άδικα, αφού είναι το δεύτερο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή μας μετά το οξυγόνο, σύμφωνα με το vita.gr. Μάλιστα, ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης της τάξεως του 1-3% αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, ενώ από την άλλη η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης. Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται, ωστόσο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών,είναι 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους ενήλικους άνδρες. Μη φεύγετε λοιπόν από το σπίτι σας χωρίς ένα παγούρι ή μπουκάλι με νερό.

Αποφύγετε τη ζάχαρη

Μπορεί να νομίζετε ότι μια σοκολάτα είναι η απάντηση στις απογευματινές λιγούρες και την κόπωση, όμως στην πραγματικότητα η ζάχαρη λειτουργεί με έναν «ύπουλο» τρόπο, αφού αρχικά ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, χαρίζοντας προσωρινή ενέργεια, και στη συνέχεια τα ρίχνει εξίσου απότομα, συντρίβοντας την ενέργειά σας.

Επιλέξτε τις σωστές τροφές

Η διατροφή σας επηρεάζει τα πάντα, από το βάρος σας μέχρι τα επίπεδα ενέργειά σας. Αν νιώθετε συνεχώς εξαντλημένοι, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που σας παρέχει την ενέργεια που τόσο έχετε ανάγκη. Το αυγό, ο λιναρόσπορος, το γιαούρτι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και ο σολομός είναι μερικές θρεπτικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας.

Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε όταν παραλείπετε γεύματα ή μένετε νηστικοί για πολλές ώρες είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σας. Το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλό σας είναι η γλυκόζη, την οποία παίρνετε μέσω της διατροφής και κυρίως από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που εντοπίζονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα. Όταν παραλείπετε ένα γεύμα, τα άμεσα αποθέματα γλυκόζης του οργανισμού σας αρχίζουν να τελειώνουν. Έτσι, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνουν την ενέργειά σας και σας κάνουν να νιώθετε κούραση και εξάντληση.



Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

Ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος είναι από τις πιο συχνές αιτίες που νιώθετε ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο κακός ύπνος επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σας, σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση και υπνηλία και φυσικά ρίχνει τα επίπεδα ενέργειάς σας.  Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητά σας, έτσι ώστε ο οργανισμός σας να έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει τις φθορές που υφίστανται διάφορα συστήματά του κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξεκουραστεί.

Για να αναβαθμίσετε την ποιότητα του ύπνου σας, αποφύγετε τουλάχιστον τρεις ώρες προτού ξαπλώσετε την καφεΐνη (εντοπίζεται στον καφέ, το τσάι, το κακάο και σε ορισμένα αναψυκτικά τύπου κόλα), καθώς διεγείρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να σας προκαλέσει αϋπνία. Το αλκοόλ επίσης επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο. Μπορεί αρχικά ένα ποτήρι κρασί να σας δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης και υπνηλίας, αλλά στη συνέχεια, όταν το ποτό διασπαστεί στο σώμα, απελευθερώνει συστατικά που προκαλούν διέγερση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σας πάρει ο ύπνος εύκολα ή να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα. Επίσης, αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού και την έντονη γυμναστική 2-3 ώρες προτού πέσετε για ύπνο.

Για έξτρα βοήθεια καταναλώστε τρόφιμα που ενισχύουν την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, όπως είναι τα αμύγδαλα, η βρώμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σταματήστε το κάπνισμα

Παρά το γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή όλοι ανεξαιρετώς γνωρίζουμε τις πολλαπλές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βγάλουν από τη ζωή τους το τσιγάρο. Ως γνωστόν, το κάπνισμα επιβαρύνει την αναπνευστική λειτουργία και μειώνει την οξυγόνωση του αίματος, κάτι το οποίο μειώνει τα επίπεδα ενέργειά σας. Σίγουρα το να σταματήσετε το κάπνισμα απαιτεί επιμονή και αυτοσυγκράτηση εκ μέρους σας, αφού πρόκειται για έναν πραγματικό εθισμό στην ουσία της νικοτίνης και όχι απλώς μια συνήθεια που βασίζεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, όμως αξίζει την προσπάθεια.