Skip to main content

Έξι συμπεράσματα από μια βόλτα στη χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη

Μία βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως η Θεσσαλονίκη δεν ξεφεύγει από τον επαναλαμβανόμενο κανόνα.

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανήκει στα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τροφίμων και εν πολλοίς στα κέντρα των πόλεων. Η Θεσσαλονίκη δεν ξεφεύγει από τον συγκεκριμένο κανόνα, όπως ούτε από άλλους μικρότερους, που επαναλαμβάνονται σταθερά κάθε χρόνο, αλλά πάντα έχει σημασία η υπογράμμιση τους. Σημειώστε τα συμπεράσματα στα οποία μπορούν να καταλήξουν οι βόλτες των τελευταίων ημερών στο χριστουγεννιάτικο κέντρο της Θεσσαλονίκης:

Πρώτον, η εορταστική διακόσμηση του δήμου και των ιδιωτών είναι όμορφη και στη σωστή δοσολογία. Εφόσον Χριστούγεννα σημαίνουν φως το μήνυμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πέρασε με όμορφο τρόπο.

Δεύτερον, ο κόσμος που επισκέφθηκε το κέντρο ήταν πολύς, αλλά όχι υπερβολικός. ΣΕ αυτό σίγουρα συνέβαλε η ανεπάρκεια του ΟΑΣΘ, τον οποίο οι Θεσσαλονικείς στην παρούσα φάση αποφεύγουν όσο μπορούν. Η κίνηση σε δρόμους και πεζοδρόμια ήταν μεγάλη, αλλά όχι ασφυκτική. Πρώτη επιλογή η βόλτα. Δεύτερη ο καφές, τρίτη το φαγητό και τέταρτη η προμήθεια τροφίμων, δώρων και διαρκών καταναλωτικών αγαθών.   

Τρίτον, οι καταναλωτές ψώνισαν, αλλά όχι υπερβολικά. Εάν εξαιρέσει κανείς την Τσιμισκή, την Μητροπόλεως και την Αγίας Σοφίας και μάλιστα τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες, στους υπόλοιπους εμπορικούς που δραστηριοποιούνται Θεσσαλονικείς έμποροι η κατανάλωση ήταν ικανοποιητική, αλλά όχι ικανή να κάνει τη διαφορά σε επίπεδο έτους.

Τέταρτον, η Εγνατία και οι εκατέρωθεν αυτής δρόμοι εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα από την κατασκευή του μετρό. Όσο για τις λαμαρίνες του «νεκρού» εργοταξίου της πλατείας Ελευθερίας, όπου οι εργασίες έχουν σταματήσει, μοιάζουν ακόμη πιο σκοτεινές λόγω της φωταψίας των Χριστουγέννων.

Πέμπτον, στα πεζοδρόμια των εμπορικών δρόμων η εικόνα αναμενόμενη. Ξαφνικά αυξήθηκαν οι παντός είδους επαίτες, έγιναν περισσότεροι οι μουσικοί του δρόμου, ενώ έκαναν δυναμική επανεμφάνιση τα σεντόνια του παρεμπορίου, με τα πλαστογραφημένα είδη που διαθέτουν οι μικροπωλητές, ακριβώς μπροστά από τις βιτρίνες των καταστημάτων. Μια εικόνα που είχε χαθεί εδώ και καιρό από τον σκληρό πυρήνα του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, αναδύθηκε δυναμικά στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες. Προφανώς άπαντες υπολογίζουν ότι και οι ελεγκτικές αρχές κάνουν διακοπές τα Χριστούγεννα, έτσι δεν είναι;

Έκτον, εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να εκδηλώνει κακομαθημένες συμπεριφορές. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τους ξέχειλους από χαρτονένια κουτιά συσκευασίας, τα οποία μάλιστα εναποτίθενται ανοιχτά δίπλα στους κάδους; Η κριτική στην αποκομιδή των απορριμμάτων από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης γίνεται συχνά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση τι να κάνει ο Δήμος; Μήπως ήρθε η ώρα να ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη τις καλές πρακτικές της Ευρώπης, δηλαδή κάτοικοι και επαγγελματίες να είναι υποχρεωμένοι -εννοείται με ποινή προστίμου- να βγάλουν τα σκουπίδια τους στους κάδους σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες; Να ένα χριστουγεννιάτικο δώρο ουσίας στην πόλη, τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από τους πολίτες.

Χθες και σήμερα η αγορά είναι κλειστή, αλλά κίνηση στο κέντρο υπάρχει, αφού πολλοί το επιλέγουν για καφέ, φαγητό και διασκέδαση. Ο αντικαπνιστικός νόμος και ο σχετικά καλός καιρός έχει ως αποτέλεσμα πολλές δραστηριότητες -μουσικές, ποτά, χοροί, σουβλάκια, τσιγάρα- να γίνονται σε υπαίθριους χώρους, από δρόμους μέχρι πεζοδρόμια και από πλατείες μέχρι πεζόδρομους. Από αύριο και για πέντε ημέρες η αγορά θα ζωντανέψει και πάλι για όσους δεν πρόλαβαν το πρώτο κύμα συνωστισμού. Μάλλον η εικόνα θα είναι πιο χαλαρή, αλλά πάλι κανείς δεν ξέρει, αφού τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς οι ξένοι επισκέπτες θα είναι σαφώς περισσότεροι, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα στοιχεία των ξενοδόχων.

Χρόνια πολλά σε όλους!