Skip to main content

Εξηγήσεις για τους εμβολιασμούς σε νοσοκομεία και όχι σε κέντρα ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

Παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός προβλέπει διενέργεια εμβολίων σε εμβολιαστικά κέντρα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως αυτά γίνονται ακόμα σε νοσοκομεία.

Μουδιασμένοι είναι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υγειονομικοί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της χώρας, καθώς όπως καταγγέλλουν ότι μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, ο σχεδιασμός για τα νοσοκομεία ήταν να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά τους κέντρα για λίγες ημέρες και να εμβολιάσουν μόνο τους υγειονομικούς.

«Γι αυτό και στήθηκαν σε χώρους πρόχειρα που λειτουργούν άλλα τμήματα, κυρίως σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Με τη συνέχιση της λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξωτερικά ιατρεία ή άλλα τμήματα στα οποία στήθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα και να επανέλθουν τα νοσοκομεία σε μια φυσιολογική λειτουργία», τονίζει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. «Για το σκοπό αυτό σχεδιάστηκαν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στη πρωτοβάθμια περίθαλψη προκειμένου να είναι κοντά στους κατοίκους για να μην ταλαιπωρούνται σε μεγάλες αποστάσεις για να εμβολιαστούν. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό υπήρξαν αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομεία προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Και ξαφνικά αλλάζει ο σχεδιασμός. Προφανώς γιατί δεν ετοιμάστηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτοβάθμια», προσθέτει.

Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει πως τα νοσοκομεία με το «εργασιακά εξουθενωμένο, λειψό προσωπικό καλούνται να εμβολιάσουν το γενικό πληθυσμό. Δηλαδή να κάνουν και πρωτοβάθμια περίθαλψη εν αναμονή του τρίτου κύματος της πανδημίας».

Ταυτόχρονα αναφέρει πως επεκτείνουν τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων των νοσοκομείων και σε ώρες και ημέρες.

«Πού θα βρεθεί προσωπικό να τα λειτουργήσουν 12ωρο κάθε ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα;», διερωτάται ο κ. Γιαννάκος και συμπληρώνει πως ο συνωστισμός «θα είναι απίστευτος στα νοσοκομεία την ώρα που απαγορεύεται το επισκεπτήριο για την αποφυγή διασποράς του ιού».

Παράλληλα, επισημαίνει πως χθες το βράδυ εξαιρέθηκαν προφορικά από εμβολιαστικά κέντρα τα ειδικά νοσοκομεία, ψυχιατρικά και αντικαρκινικά, προφορικά, τονίζει όμως ότι έχουν κλεισθεί εκατοντάδες ραντεβού σε ηλικιωμένους να προσέλθουν σε αυτά τα νοσοκομεία να εμβολιαστούν.

«Για παράδειγμα στο Δρομοκαΐτειο έχουν κλεισθεί 45 ραντεβού για εμβολιασμό την ημέρα, για όλες τις ημέρες και Κυριακές μέχρι και τον Φεβρουάριο. Για όλους αυτούς τους εκατοντάδες πολίτες θα πρέπει να φροντίσουν να ενημερωθούν για το νοσοκομείο που θα εμβολιαστούν», επισημαίνει και ζητά εξηγήσεις γιατί δεν λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα της πρωτοβάθμιας όπως ήταν ο σχεδιασμός.

Αυξήσεις σε εισαγωγές

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ακόμα πως αυτή την περίοδο, αυξάνονται οι εισαγωγές περιστατικών κορωνοϊού στα νοσοκομεία.

'Όπως επισημαίνει, χθες στον Αττικόν εισήχθησαν 18 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ σε προηγούμενες εφημερίες εισάγονταν οι μισοί. Παρομοίως, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, οκτώ ασθενείς εισήχθησαν τη Δευτέρα στο Γεννηματάς, ενώ σε προηγούμενες εφημερίες οι εισαγωγές ήταν δύο ή τρεις.

«Θα προτιμούσαμε αντί συμπάθειας και χειροκροτημάτων να μην μας φορτώνουν με επιπλέον καθήκοντα, την ένταξη μας στα ΒΑΕ, τη χορήγηση επιδόματος, τον χαρακτηρισμό ως εργατικών ατυχημάτων τους θανάτους συναδέλφων από κορωνοϊό, τη μονιμοποίηση των εκτάκτων, την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και χρηματοδότηση. Κατέρρευσαν οι μύθοι της ιδιωτικοποίησης», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.