Skip to main content

Έξυπνα φορτηγά και φανάρια φέρνει η Περιφέρεια στη Θεσσαλονίκη

Νέα τεχνολογία εφαρμόστηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε δέκα φορτηγά στη δυτική Θεσσαλονίκη και είχε θεαματικά αποτελέσματα.

Ταχύτερες μετακινήσεις, λιγότερη κατανάλωση καυσίμων, μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είναι τα αποτελέσματα στη δυτική Θεσσαλονίκη από την πιλοτική και περιορισμένη πρώτη εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας στις εμπορευματικές μεταφορές, που υλοποιεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη σημερινή συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «CO-GISTICS – COoperative loGISTICS for sustainable mobility of goods» του προγράμματος ICT-PSP που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια, με θέμα «Συνεργατικά Συστήματα και Συνεργασία για Μείωση Επιπτώσεων Εμπορευματικών Ροών στη Δυτική Θεσσαλονίκη» παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από την πρώτη εφαρμογή της νέας τεχνολογίας σε δέκα φορτηγά οχήματα της εταιρίας Seaway.

Τα φορτηγά «επικοινωνούν» με ειδικό εξοπλισμό με συγκεκριμένα φανάρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο λιμάνι, που είναι και ο προορισμός τους κι έτσι επιτυγχάνονται σημαντικότατα οφέλη τόσο για τις εταιρίες εμπορευματικών μεταφορών, όσο και για τους οδηγούς, το περιβάλλον και την ποιότητα της κυκλοφορίας στην πόλη.

Οι λεγόμενες «συνεργατικές υπηρεσίες κινητικότητας για τη μείωση εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης ενέργειας στις εμπορευματικές μεταφορές», εφαρμόζονται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ-ΕΚΕΤΑ) και τις εταιρίες Tredit και Seaway. Η νέα τεχνολογία, όπως τονίστηκε στη συνάντηση εργασίας «συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη οδική μεταφορά των εμπορευμάτων καθώς μπορεί να συμβάλει στη μείωση του χρόνου της μεταφοράς αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Δέκα φορτηγά της εταιρίας Seaway κατάλληλα εξοπλισμένα χρησιμοποιήθηκαν για την πιλοτική εφαρμογή τεσσάρων υπηρεσιών του «Co-GISTICS»:

-Εξοικονόμηση ενέργειας στις μετακινήσεις μέσω αξιοποίησης έξυπνων συστημάτων σηματοδότησης.

-Υποστήριξη περιβαλλοντικά φιλικής οδήγησης eco-drive για οδηγούς βαρέων οχημάτων.

-Εκτίμηση και παρακολούθηση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα στις εμπορευματικές μεταφορές σε αστικές και περιαστικές περιοχές.

-Απόδειξη παραλαβής προϊόντων για τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Το έργο CO-GISTICS στοχεύει στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των έξυπνων συστημάτων στις εμπορευματικές μεταφορές και περιλαμβάνει την πιλοτική εφαρμογή έξυπνων συστημάτων και υπηρεσιών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και τη μείωση της συμφόρησης στις οδικές μεταφορές. Το CO-GISTICS έχει ως σκοπό να αυξήσει επίσης την αποδοτικότητα του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμων και βέβαια συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, οι οδηγοί των φορτηγών μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση της πιλοτικής εφαρμογής πετυχαίνοντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μείωση του άγχους μέσα από την παροχή πληροφοριών σχετικά με την κίνηση στην Δυτική Θεσσαλονίκη και τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής στους σηματοδότες», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δημήτρης Χατζηβρέττας.

Στόχος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα ήταν η παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής και οι άλλες δράσεις του έργου και επίσης η αποτίμηση των ωφελειών της εφαρμογής από τους άλλους φορείς, τόσο αναφορικά με τη χρησιμότητά της, όσο και με τις τυχόν βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε να επεκταθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και σε άλλα σημεία της πόλης.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό έργο στοχεύει στην εξ ολοκλήρου εφαρμογή συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας στις εμπορευματικές μεταφορές. Η εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη συνδυάζει υφιστάμενα συστήματα εμπορευματικών μεταφορών με καινοτόμες λύσεις, όπως οι συνεργατικές υπηρεσίες και τα 'ευφυή φορτία' και υλοποιείται στο κέντρο της πόλης και στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της.

Τα δέκα φορτηγά (με 15 χρήστες που εξοικειώθηκαν με την εφαρμογή) εξοπλίστηκαν με εξειδικευμένες συσκευές (εντός του οχήματος) και επικοινωνούν με την οδική υποδομή της πόλης, δηλαδή με κατάλληλα εξοπλισμένους σηματοδότες σε βασικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης. Τα φορτηγά λαμβάνουν υπηρεσίες ενημέρωσης για τη βέλτιστη ταχύτητα κίνησης όταν προσεγγίζουν τους φωτεινούς σηματοδότες, υπηρεσίες υποστήριξης για περιβαλλοντικά φιλική οδήγηση σε όλες τις διαδρομές που ακολουθούν, καθώς και υπηρεσίες εκτίμησης του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα και την παρακολούθηση της παράδοσης φορτίων τους με χρήση εφαρμογής σε κινητά ή και tablet (Proof Of Delivery).

Οι ωφέλειες από την πιλοτική εφαρμογή, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι:

-Οι συνεργατικές υπηρεσίες του CO-GISTICS συνεισφέρουν στη μείωση των εκπεμπόμενων από τις εμπορευματικές μεταφορές ρύπων στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζοντας την υπηρεσία υποστήριξης περιβαλλοντικά φιλικής οδήγησης και βελτιώνοντας την περιβαλλοντική συνείδηση των οδηγών. Στους οδηγούς παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης για το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα και πώς αυτό μπορεί να μειωθεί, εφαρμόζοντας τεχνολογίες υποστήριξης περιβαλλοντικά φιλικής οδήγησης και επιλογής περιβαλλοντικά φιλικών προφίλ ταχύτητας.

-Το CO-GISTICS αυξάνει επίσης την αποδοτικότητα του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών μέσω της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων, καθώς και μέσω της άμεσης παρακολούθησης της παράδοσης φορτίων με χρήση εφαρμογής σε κινητά ή και tablet (Proof Of Delivery).

-Επίσης, οι οδηγοί των φορτηγών θα ωφεληθούν από τη χρήση των υπηρεσιών, που θα συνεισφέρουν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μέσα από την παροχή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών.