Skip to main content

«Έξυπνα πακέτα» για τις αποχωρήσεις των τραπεζικών υπαλλήλων

Γίνεται συζήτηση για πολύ μεγάλες αποχωρήσεις-απολύσεις, οι οποίες επιβάλλονται από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που έχουν εγκριθεί από τους πιστωτές.

«Έξυπνα πακέτα» που θα κάνουν όσο το δυνατόν πιο ελκυστικές τις αποχωρήσεις τραπεζικών υπαλλήλων αναζητούν οι διοικήσεις συγκεκριμένων πιστωτικών ιδρυμάτων, ενόψει μιας πολύ δύσκολης χρονιάς που ξεκινά σχεδόν για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Στην παρούσα φάση, γίνεται συζήτηση για πολύ μεγάλες αποχωρήσεις - απολύσεις, οι οποίες επιβάλλονται από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που έχουν υποβληθεί κι έχουν εγκριθεί από τους πιστωτές της χώρας.

Τι θα περιλαμβάνουν αυτά τα «έξυπνα πακέτα»; Πιθανότατα, εκτός από το οικονομικό δέλεαρ, υγειονομική κάλυψη για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα όλων όσοι θα αποχωρήσουν και βεβαίως ασφαλιστική κάλυψη, για ένα ικανό διάστημα. Εννοείται πως ούτε στη μια ούτε στην άλλη περίπτωση μπορεί να δοθεί η κάλυψη αυτή για όλο το διάστημα που θα υπολείπεται για να συμπληρωθούν τα απαραίτητα χρόνια συνταξιοδότησης.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, αρκεί να σημειωθεί ότι σε μια περίπτωση μόνο, θα πρέπει να αποχωρήσουν 2.000 υπάλληλοι και να μπει λουκέτο σε πολύ μεγάλο αριθμό καταστημάτων, ανά την Ελλάδα.

Μια και ο λόγος στις τράπεζες, να σας αναφέρουμε και κάτι ακόμα: Μολονότι έχουν γίνει οι σχετικές κρούσεις, η πλευρά των πιστωτών αρνείται να συναινέσει στην αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει ως προς τον ορισμό των τραπεζικών διοικήσεων (όπου το δημόσιο έχει παρουσία, εννοείται...). Υπάρχει διάχυτη καχυποψία στην Φρανκφούρτη ότι η κατάσταση θα παρεκτραπεί και πάλι, σχεδόν με το «καλημέρα».