Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Η Ένωση αναφέρει πως η υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων.

Εξώδικη δήλωση κατά του διευθυντή της αστυνομικής διευθυνσης Θεσσαλονίκης, ταξίαρχου Χρήστου Μπουλούμπαση κατέθεσε σήμερα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης για την επαναξιολόγηση όλων των χρόνιων αποσπάσεων, την τήρηση της κείμενης εργασιακής νομοθεσίας και την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων, όπως αναφέρουν.

Όπως αναφέρει η Ένωση, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχειών για τις πολυάριθμες αποσπάσεις αστυνομικών από τα ΑΤ, «με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι δεν επήλθε καμία αλλαγή».

Οι ίδιοι προσθέτουν πως η υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων, όσο και στην προσωπική και οικογενειακή κατάσταση του προσωπικού.

Η Ένωση διαμηνύει πως «το μήνυμα που στέλνουν είναι σαφές: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ρισκάρουμε ούτε την επαγγελματική μας υπόσταση, ούτε την ψυχολογική και σωματική υγεία μας. Οι υποτιθέμενες «υπηρεσιακές ανάγκες» έχουν μετουσιωθεί σε υπηρεσιακή γάγγραινα και μέχρι στιγμής δε διαφαίνεται διάθεση για περιορισμό των αποσπάσεων. Εάν η Ηγεσία δεν αλλάξει άμεσα την στάση της, η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι μονόδρομος».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι πριν επιλέξουν αυτή την οδό, ως Ένωση, «έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο επικοινωνίας και περιθώριο ανοχής. Με έγγραφα, επαφές και κοινές συναντήσεις με την ανώτατη Ηγεσία έχουμε διαμηνύσει παντοιοτρόπως ότι τα Αστυνομικά Τμήματα είναι ο πυρήνας της αστυνόμευσης, πλην όμως, οι υπηρετούντες σ’αυτά αντιμετωπίζονται σαν να είναι οι παριές του Σώματος».

Καταληκτικά, επαναλαμβάνουν «ότι θα αντιμαχόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την αντιστροφή του προαναφερόμενου κλίματος, έως ότου εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η υφιστάμενη νομοθεσία και οι Αστυνομικοί των ΑΤ απολαμβάνουν των βασικών και αυτονόητων εργασιακών δικαιωμάτων τους. Μόνο τότε θα πάψουν να υπάρχουν υπηρεσίες πολλών ταχυτήτων, προκαλώντας αδικίες και ανισότητες μεταξύ του προσωπικού».

Αναλυτικά η εξώδικη δήλωση:

Μετά τις επαναλαμβανόμενες αναφορές που έχει δεχθεί η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αλλά και της κατάστασης που αντικρίζουμε κατά τις επισκέψεις μας στα Αστυνομικά Τμήματα και την ενημέρωση που έχουμε από τους εκεί υπηρετούντες συναδέλφους, διαπιστώνουμε ότι πλέον η κατάσταση στα Τμήματα είναι πλέον τραγική.

Έχει καταστεί πλέον πάγια τακτική για κάθε είδους απόσπαση να επιλέγονται συνάδελφοι από τα Αστυνομικά Τμήματα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν πραγματικά σε αυτά να είναι κατά πολύ μικρότερος από τις οργανικές θέσεις κάθε Τμήματος και συνακόλουθα τα Τμήμα να υπολειτουργούν. Από τις αποσπάσεις που γίνονται προς έτερες Αστυνομικές Διευθύνσεις, ελάχιστες έχουν πραγματοποιηθεί για την αντιμετώπιση σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών, ενώ η πλειονότητα αυτών εξυπηρετεί αλλότρια ανάγκες.

Δήλον είναι πως στις αποσπάσεις που αναφέρουμε ανωτέρω δεν περιλαμβάνουμε τις αποσπάσεις σε νησιά και Έβρο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ για τα αριθμητικά δεδομένα που θα ακολουθήσουν δεν προσμετράμε τον αριθμό των συναδέλφων που έχουν αναρρωτικές άδειες, άδειες ανατροφής τέκνων, τις ειδικές άδειες.

Προκειμένου να καταστεί σαφές το μέγεθος του προβλήματος  παραθέτουμε τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν τον αριθμόν των αποσπασμένων συναδέλφων από τα Αστυνομικά τμήματα του νομού:

ΑΤ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
   
50

ΑΤ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
    
17

ΑΤ ΒΟΛΒΗΣ
    
15

ΑΤ ΔΕΛΤΑ
    
9

ΑΤ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
    
5

ΑΤ ΘΕΡΜΗΣ
    
11

ΑΤ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
    
13

ΑΤ ΚΑΛΙΝΔΟΙΩΝ
    
6

ΑΤ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ
   

15

ΑΤ ΛΑΓΚΑΔΑ
    
12

ΑΤ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
    
11

ΑΤ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
    
13

ΑΤ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ
    
18

ΑΤ ΤΟΥΜΠΑΣ - ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
    
20

ΑΤ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ
    
9

ΑΤ ΧΑΡΙΛΑΟΥ-ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ
    
21

ΑΤ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
    
12

ΣΥΝΟΛΟ
    

257

Γίνεται συνεπώς αντιληπτό πως αν στις ανωτέρω αποσπάσεις προσθέσουμε και τους συναδέλφους που βρίσκονται σε άδεια καθώς και τους αποσπασμένους στον Έβρο και τα νησιά, ο αριθμός των συνάδελφων που καλείται να καλύψει τις ανάγκες του εκάστοτε Αστυνομικού Τμήματος κυμαίνεται περίπου στο 50% της οργανικής δύναμης κάθε Τμήματος.

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί πως το Α.Τ. Λευκού Πύργου, το μεγαλύτερο Τμήμα της πόλης, έχει οργανική δύναμη 328 άτομα, αλλά η πραγματική δύναμη είναι 224 άτομα.

Λόγω της εσφαλμένης κατανομής προσωπικού καθώς και των αδιάκριτων αποσπάσεων προς άλλες Διευθύνσεις, που ουδεμία υπηρεσιακή ανάγκη εξυπηρετούν, ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετεί πραγματικά  στα Α.Τ. δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες και τις υπηρεσίες του εκάστοτε Τμήματος. Ενδεικτικό της υπάρχουσας κατάστασης και της στρεβλής κατάστασης που υπάρχει είναι το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στο κέντρο της πόλης, όταν πλήρωμα περιπολικού δέχτηκε επίθεση από ομάδα ατόμων και δεν υπήρχε διαθέσιμος σταθμός να συνδράμει, παρά μόνο ύστερα από ένα δεκάλεπτο.

Συνεπεία της ανωτέρω κατάστασης σε πολλά αστυνομικά Τμήματα  δεν εκδίδεται, ως οφείλεται εβδομαδιαία κατάσταση υπηρεσίας. Περαιτέρω και προκειμένου να καλύπτονται όλες οι υπηρεσίες, υπάρχουν συνάδελφοι που καλούνται να εκτελέσουν δύο νυχτερινές υπηρεσίες στην σειρά, αν και αυτό απαγορεύεται ρητά από τις σχετικές διατάξεις ενώ τέλος, δεν χορηγούνται ή και ανακαλούνται οι ημερήσιες αναπαύσεις.

Η ανωτέρω κατάσταση επιδρά άμεσα τόσο στην ασφάλεια των πολιτών και την πάταξη της εγκληματικότητας όσο και στην υπηρεσιακή κατάσταση των υπηρετούντων στην Διεύθυνσή αστυνομικών. Είναι πασιφανές πως η  επί μακρώ και συστηματική λειτουργία των Αστυνομικών Τμημάτων κατά τον ανωτέρω λεπτομερώς περιγραφέν τρόπο  κάθε άλλο παρά ωφελεί την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και την διασφάλιση της δημόσια τάξης και της νομιμότητας. Η αδιάκοπη εκτέλεση των υπηρεσιών, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια ημέρα ανάπαυσης, η εκτέλεση συνεχόμενων νυχτερινών υπηρεσιών, καταπονεί σωματικά και ψυχικά τους αστυνομικούς. Το γεγονός δε πως δεν γνωρίζουν την εβδομαδιαία κατάσταση υπηρεσίας δημιουργεί προβλήματα και στον οικογενειακό τους προγραμματισμό καθώς, οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι παντρεμένοι και έχουν παιδιά.

Επειδή η υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί προβλήματα πρωτίστως στην εύρυθμη λειτουργία των Αστυνομικών Τμημάτων αλλά και στην προσωπική και οικογενειακή κατάσταση του προσωπικού, το οποίο κάτω από αντίξοες συνθήκες καλείται καθημερινά να ανταπεξέλθει στο ευρύτατο φάσμα καθηκόντων με το οποίο ήταν επιφορτισμένο και το οποίο επιβαρύνθηκε έτι περισσότερο λόγω της πανδημίας, και διεκπεραιώνει τα καθήκοντά του με προσωπική θυσία και υπέρβαση των βιολογικών ορίων.

Επειδή ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προτιθέμεθα να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο ώστε αφενός μεν οι συνάδελφοι να μην στερούνται μηδενός δικαιώματός τους αφετέρου να καλύπτονται με τον καλύτερο και προσφορότερο τρόπο οι υπηρεσιακές ανάγκες.

Επειδή δυστυχώς, και παρά την υπομονή και την ανοχή που έχουμε επιδείξει μέχρι τώρα, η κατάσταση δεν βελτιώνεται, με την παρούσα εξώδικη δήλωση σας καλούμε να εφαρμοστεί άμεσα η υφιστάμενη νομοθεσία, η τήρηση της οποίας είναι αυτονόητη από τους υπηρετούντες  στην  Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να αποκατασταθεί η υπηρεσιακή τάξη και ευρυθμία.

Επειδή η ανοχή και η υπομονή μας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων να υπερασπιστεί τους συναδέλφους που μοχθούν καθημερινά.

Για τους λόγους αυτούς

και με επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος

Ζητούμε  την άμεση επιστροφή των αποσπασμένων στις οργανικές τους θέσεις, την επαναξιολόγηση όλων των αποσπάσεων και την ενίσχυση των αστυνομικών Τμημάτων ώστε η προστασία του πολίτη που είναι το πρώτιστο καθήκον τη αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας να εξακολουθήσει να επιτυγχάνεται με επιτυχία.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, κάτοικο Θεσσαλονίκης, οδός Μοναστηρίου 326, προκειμένου να λάβει γνώση και για τις έννομες συνέπειες,  και να αντιγράψει ολόκληρο το παρόν στη σχετική έκθεση επιδόσεως.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ