Skip to main content

Έξοδος από την καραντίνα: Πόσο έτοιμοι είμαστε, ποιο το μεγάλο ρίσκο

Τα τελευταία πολύ θετικά επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν να αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την πολυήμερη καραντίνα, θα είναι πολύμηνη, θα έχει πολλά στάδια και ενδεχομένως και αρκετά μπρος πίσω. Τα τελευταία πολύ θετικά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, επιτρέπουν ήδη από σήμερα να αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων τα οποία ισχύουν ως τις 27 Απριλίου. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως θα παραταθούν έως τις 3 Μαΐου προκειμένου να συμπεριλάβουν και την Πρωτομαγιά, προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο διαχείρισης της πανδημίας η Ελλάδα τα πήγε καλά, εάν λάβει κανείς υπόψη του την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έπειτα από τη διαρκή υπερδεκαετή υποβάθμισή του, αλλά και τις τραγικές επιπτώσεις που είχε η πανδημία σε άλλες, πολύ πιο προηγμένες χώρες. Όμως, τα δύσκολα για τη χώρα μας αρχίζουν από δω και μπρος. Από τη στιγμή που θα αποφασιστεί η σταδιακή άρση των μέτρων.

Το πρώτο ζητούμενο είναι το σχέδιο. Δηλαδή ποιοι θα ανοίξουν, πως θα ανοίξουν, πότε θα ανοίξουν. Εάν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα τέτοιο ρεαλιστικό και ασφαλές σχέδιο επανόδου, αξιοποιώντας και τα όποια δεδομένα θα προκύψουν στο μεταξύ από χώρες οι οποίες προπορεύονται, το δεύτερο και σημαντικότερο ζητούμενο είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος υλοποίησης αυτού του σχεδίου. Έλεγχος, όχι τόσο αστυνομικός, όσο υγειονομικός.

Κρίσιμο εργαλείο για την ασφαλή υλοποίηση αυτού του σχεδίου είναι η δυνατότητα ελέγχου όσων νοσούν ώστε να επιτυγχάνεται η έγκαιρη απομόνωσή τους, αλλά και όσων έχουν ήδη νοσήσει και έχουν αναπτύξει μια κάποια ανοσία, ώστε να αποτελέσουν ένα είδος υγειονομικής ασπίδας.

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι ο σημαντικός πολλαπλασιασμός των διαγνωστικών τεστ, μοριακών κυρίως αλλά και αντισωμάτων, στην κοινότητα. Εάν οι εκτεταμένοι έλεγχοι για όσο διάστημα βρισκόμασταν σε καραντίνα δεν ήταν αναγκαίοι, αφού ο καθένας ήταν κλεισμένος στο καβούκι του, η έξοδος, χωρίς αυτά, ενέχει μεγάλο ρίσκο.

Έχει μεριμνήσει η κυβέρνηση για την προμήθεια τέτοιων τεστ; Κι επίσης, αν υποθέσουμε ότι αυτά εξασφαλίστηκαν, υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, δηλαδή, προσωπικό και εργαστήρια, ώστε να τρέξει ο εκτεταμένος διαγνωστικός έλεγχος στην κοινότητα; Σε αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα πολύ πειστικές απαντήσεις. Μόνον γενικόλογες διαβεβαιώσεις. Κι αυτό είναι οπωσδήποτε ανησυχητικό.

Υ.Γ. Αλλάζει από σήμερα ο ημερήσιος χρόνος απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Νέα Παραλία. Λίγο αργά δεν κατάλαβαν οι αρμόδιοι ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες και πολύ νωρίς το πρωί, ήταν τελείως παράλογη;