Skip to main content

Εξοικονόμηση 10 εκατ. ευρώ από μείωση αμοιβών της ΕΡΤ

«Καταφέραμε να εξοικονομήσουμε δέκα εκατ. ευρώ, τη στιγμή που κληρονομήσαμε μια πολύ αρνητική κατάσταση, κυρίως λόγω της αναξιοκρατίας, της σπατάλης και του κακού τρόπου λειτουργίας», τόνισε ο Π. Γερο
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στη συνέντευξη που έδωσε σχετικά με την κατάσταση στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι σε αυτή την πρώτη φάση με την παρούσα διοίκηση «καταφέραμε να εξοικονομήσουμε δέκα εκατ. ευρώ, τη στιγμή που κληρονομήσαμε μια πολύ αρνητική κατάσταση, κυρίως λόγω της αναξιοκρατίας, της σπατάλης και του κακού τρόπου λειτουργίας».

Χαρακτηρίζοντας την ΕΡΤ ως έναν «σπάταλο οργανισμό, χωρίς στρατηγική», ο κ. Γερουλάνος διευκρίνισε ότι δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις δεκατεσσάρων ειδικών συμβούλων του προέδρου της ΕΡΤ (εξοικονόμηση 1.080.000 ευρώ), καταργήθηκαν δύο θέσεις εντεταλμένων συμβούλων (εξοικονόμηση 450.000 ευρώ), καταργήθηκαν οι αμοιβές επιτροπών (εξοικονόμηση 400.000 ευρώ), δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 68 ατόμων λόγω μη παροχής έργου ή αργομισθίας (εξοικονόμηση 2.340.000 ευρώ),μειώθηκαν κατά 10% οι αμοιβές του προσωπικού ειδικών θέσεων (εξοικονόμηση 140.000 ευρώ),μειώθηκαν από 3% έως 25% οι αμοιβές στις αποκλειστικές συμβάσεις 108 δημοσιογράφων (εξοικονόμηση 560.000 ευρώ) μειώθηκαν από 5% έως 50% οι μικτές αποδοχές των υπολοίπων εργαζομένων (εξοικονόμηση 1.585.000 ευρώ) και μειώθηκαν οι μισθοί των γενικών διευθυντών σε ποσοστό 30% (εξοικονόμηση 350.000 ευρώ).

Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι η νέα φάση της ΕΡΤ που θα ξεκινήσει σύντομα μετά τον διορισμό του νέου προέδρου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου -που θα είναι χωριστά πρόσωπα - θα αφορά στο πρόγραμμα, το οργανόγραμμα και την αξιολόγηση.

Διευκρίνισε δε ότι σε αυτή τη φάση θα αποφασιστεί ποιες εκπομπές παραμένουν και ποιες όχι, θα καταρτισθεί το οργανόγραμμα της ΕΡΤ και θα εφαρμοστεί πολιτική αξιολόγησης τόσο του προγράμματος, όσο και του προσωπικού της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης.

«Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του περιεχομένου της ΕΡΤ, έτσι ώστε αυτή να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης της Ελλάδας.

Για το σκοπό αυτό χρειάζονται διαφάνεια, αξιοκρατία και ποιότητα προγράμματος που θα κάνει όλους τους Έλληνες περήφανους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού».

Όσον αφορά στη δημοσιοποίηση των μισθών του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των άλλων υψηλόβαθμων στελεχών είπε ότι αν και ο ίδιος είναι υπέρ, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν αλλάξει ο νόμος που θεωρεί τα στοιχεία αυτά προσωπικά δεδομένα.

Για αλλαγή του νόμου έκανε λόγο και σχετικά με τη διάκριση των ρόλων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Όσον αφορά στο καθεστώς των συμβασιούχων υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να καταργηθεί, αλλά τα προηγούμενα χρόνια ξεχείλισε το καθεστώς αυτό είτε λόγω ρουσφετιών, είτε λόγω προσπαθειών χειραγώγησης δημοσιογράφων».

Αναφορικά με τις περιπτώσεις σπατάλης, τόνισε ότι θα παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη, στην οποία, ήδη, έχουν παραπεμφθεί κάποιες περιπτώσεις.

Πάντως, διευκρίνισε ότι σχετικά με εκπομπές που έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα οι εκπομπές αυτές δεν καταργούνται πριν βγει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Ακόμα μίλησε για ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και με την νέα διοίκηση θα επανεξεταστούν, αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί αξιολόγηση.

Σχετικά με την eurovision, την χαρακτήρισε «φιέστα» και δήλωσε ότι «είναι κακό να ταυτίζεται η ΕΡΤ με την eurovision, όπως ίσχυε μέχρι τώρα», προσθέτοντας ότι σκοπός του υπουργείου είναι να μην συνεχισθεί αυτή η προβολή.