Skip to main content

Εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας ζητά ο Θοδωρής Ζαγοράκης

Ως μη αποτελεσματική πολιτική που κοστίζει ακριβά και στις δύο πλευρές χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής την συνέχιση οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Την πλήρη αντίθεσή του στη συνέχιση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης στη συνεδρίαση της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.
 
Επ’ ευκαιρία της συζήτησης με την Επικεφαλής Οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Μόσχα, κα Birgit Hansl, σχετικά με τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας και τον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε τη συνέχιση των οικονομικών κυρώσεων προς την Ρωσία ως μη αποτελεσματική πολιτική, η οποία κοστίζει ακριβά και στις δύο πλευρές.
 
Σε δηλώσεις του, ο κ. Ζαγοράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συνέχιση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία αποτελεί μη αποτελεσματική πολιτική, η οποία δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η επιβολή αμοιβαίων κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ δεν έχει βελτιώσει στο ελάχιστο την κατάσταση, ενώ λογικές που βασίζονται σε άκαρπες εκτιμήσεις για το ποιός ζημιώνεται περισσότερο από αυτή τη σύγκρουση, δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό να προσφέρουν. Μόνο χαμένους μετράει αυτή η διένεξη. Τόσο η Ρωσία όσο και η ΕΕ ζημιώθηκαν οικονομικά και πολιτικά, σε μια στιγμή μάλιστα, κατά την οποία η συνεργασία τους σε θέματα  ασφάλειας θα ήταν καθοριστική σε διεθνές επίπεδο. ΕΕ και Ρωσία οφείλουν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση  των κοινών προβλημάτων και απειλών. Είναι προφανές ότι στην πορεία αυτή θα υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και θέσεις και η Ρωσία θα πρέπει να επανεξετάσει πολλές από τις πολιτικές της. Αλλά, η λογική του αποκλεισμού, των κυρώσεων και της απομόνωσης έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι έχει αποτύχει. Οι καλές σχέσεις  μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων, όπως η ΕΕ και η Ρωσία, μόνο όφελος μπορούν να έχουν για όλους τους εμπλεκόμενους. Η άρση των κυρώσεων είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία».