Skip to main content

Εξωτερικοί αξιολογητές στο ΑΠΘ

Τη διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης, από εμπειρογνώμονες ξένων πανεπιστημίων, που όρισε η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ), ολοκληρώνει σήμερα το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, ένα απ
Τη διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης, από εμπειρογνώμονες ξένων πανεπιστημίων, που όρισε η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ), ολοκληρώνει σήμερα το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, το πρώτο από τα 42 συνολικά τμήματα του πανεπιστημίου και ένα από τα πρώτα πανελληνίως.

Το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ είναι το τρίτο μεταξύ άλλων τμημάτων ΑΕΙ στην Ελλάδα (μαζί με το τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης και το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου) που έχουν ολοκληρώσει και το δεύτερο στάδιο αξιολόγησης, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Επίσης, είναι το έκτο σε σύνολο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στη χώρα (ΑΕΙ και ΤΕΙ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος, Μηνά Αρσενάκη, η πρώτη φάση της εσωτερικής αξιολόγησης, στην οποία συμμετείχαν μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές, ολοκληρώθηκε ήδη από τον Ιούνιο του 2008. «Πρόκειται για μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, καθώς απαιτεί πολύ χρόνο από τα μέλη ΔΕΠ και αρκετές γραφειοκρατικές διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά.

Το στάδιο της αυτοαξιολόγησης των τμημάτων των πανεπιστημίων έχει διάρκεια μίας τετραετίας και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2008, κάτι που απαιτεί την αφοσίωση και δέσμευση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από τα 40 τμήματα που υποχρεούνται στην αξιολόγηση, τα 22 έχουν ολοκληρώσει την πλήρη εσωτερική αξιολόγηση, όχι όμως και την εξωτερική, ενώ 17 τμήματα έχουν πραγματοποιήσει την ετήσια απογραφή (περιλαμβάνει μόνο αριθμητικά στοιχεία).

Σύμφωνα με τον κ. Αρσενάκη, η διαδικασία της αξιολόγησης είναι σημαντική για το πανεπιστήμιο, καθώς σε αυτήν καταγράφονται οι ελλείψεις και αδυναμίες στη λειτουργία των τμημάτων, προς βελτίωσή τους, όπως επίσης οι δυνατότητες και τα ισχυρά σημεία που μπορούν να αναδειχθούν.

Η εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος Βιολογίας ξεκίνησε από τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα, με τη συμμετοχή πενταμελούς επιτροπής Ελλήνων καθηγητών ξένων πανεπιστημίων (Tufts, Boston University, Lleida της Ισπανίας, Oxford University, Luisiana), που ορίστηκε από την ΑΔΙΠ.

Οι αξιολογητές ενημερώθηκαν από τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος και τις πρυτανικές αρχές, πραγματοποίησαν επιτόπιες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις διδασκαλίας και εργαστηρίων του και έλαβαν γνώση των εγγράφων της εσωτερικής αξιολόγησης (δομή και λειτουργία, στατιστικά και αριθμοί, προγράμματα σπουδών, έρευνα, πρακτική άσκηση, διοικητικές υπηρεσίες, ακαδημαϊκή ανάπτυξη και βελτίωση, φοιτητική μέριμνα, μηχανογράφηση, ανάγκες κ.α.). Στη συνέχεια θα συντάξουν μελέτη με τις εκτιμήσεις τους, την οποία θα καταθέσουν στη Μορφωτική Επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια στο υπουργείο Παιδείας.