Skip to main content

Στο ναδίρ η σχέση Μέρκελ - Σόιμπλε μετά το «όχι» στο σχέδιο για Grexit

Ο ρόλος Σόιμπλε στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, ο αγώνας ενός Γερμανού να χτίσει σπίτι στην Ελλάδα και η περίπτωση ενός ετοιμοθάνατου Έλληνα

«Όταν ο Β. Σόιμπλε αναφέρονταν τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη, συνήθως επέπληττε, με εκφράσεις όπως, "η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο", "πολλές χώρες ζουν πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες" και "δεν τηρούνται οι συμφωνίες"», γράφει το περιοδικό Der Spiegel λιγότερο από δύο μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές με αφορμή τα 75α γενέθλια του υπουργού Οικονομικών σε μερικές εβδομάδες.

«Ουδέποτε ο Β. Σόιμπε ανέλαβε την ηγεσία μιας χώρας κι ίσως για αυτό μετέτρεψε το Eurogroup σε όργανο άσκησης εξουσίας.(…) Σε αντίθεση με την Α. Μέρκελ, η οποία κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης υιοθέτησε τακτική παράκαμψης των προβλημάτων, ο Β. Σόιμπλε είχε σχέδιο. Στο παράδειγμα της Ελλάδας θέλησε να αποδείξει ότι η ευρωζώνη είναι κοινότητα αξιών όπου τηρούνται οι κανόνες. Σε διαφορετική περίπτωση οι χώρες-μέλη την εγκαταλείπουν. Επί μήνες συγκρούονταν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη επιδιώκοντας μια "προσωρινή αποχώρηση" της Ελλάδας από το ευρώ. Στο τέλος είχε με το μέρος του όχι μόνο την Α. Μέρκελ και τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και σχεδόν όλους τους υπουργούς Οικονομικών.

Τότε όμως, στη κρίσιμη συνεδρίαση, η Α. Μέρκελ απέσυρε το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών για να μην τα…..χαλάσει με τον, τότε, γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ. Ήταν το ναδίρ της σχέσης Μέρκελ-Σόιμπλε. (…) Αυτό που απογοητεύει περισσότερο τον Β. Σόιμπλε είναι ότι η καγκελάριος εμφανίζεται ως σωτήρας της ευρωζώνης και εκείνος αναλαμβάνει να διαπραγματευθεί νέα πακέτα στήριξης για την Ελλάδα, να συγκρουστεί με το ΔΝΤ και να καθησυχάσει τους επικριτές μέσα στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. "Με την απόφαση για την Ελλάδα, χάθηκε ο πόλεμος. Από εκεί και πέρα μπορούσαμε να κερδίσουμε μόνο μάχες", λέει ένας έμπιστος του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

FAZ: «Το όνειρο μιας ζωής στο νότο»

Στις οικονομικές τις σελίδες η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αφιερώνει άρθρο στην οδύσσεια του γερμανού Ράινερ Λίνταου και της ελληνίδας συζύγου του Ζωής, οι οποίοι αποφάσισαν να χτίσουν σπίτι στην Εύβοια μέσα στην κρίση. Η γερμανική εφημερίδα γράφει για το Γολγοθά του ζευγαριού: «Πλήθος νόμων, κανονισμών και εξαιρέσεων οδηγούν σε άπειρες αιτήσεις σε πολλές υπηρεσίες και εν τέλει σε αυθαιρεσία και διαφθορά. (….) Μια σύγχρονη διοίκηση είναι αδύνατη χωρίς ένα κράτος που λειτουργεί σωστά. Όμως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν παίζουν πια ρόλο μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και οι δανειστές είναι πια εξαντλημένοι μετά από μια διένεξη ετών. Ο Ράινερ Λίνταου, ο οποίος μετά από μια πενταετία κατάφερε να τελειώσει το σπίτι, συμπεραίνει "Αν δεν χτίσεις σπίτι, δεν κατανοείς τη χώρα στην οποία ζεις"».

Focus: «Ένας Έλληνας κάνει τα πάντα για να πάρει η γυναίκα του τη σύνταξη χηρείας»

Στο αίτημα ενός ετοιμοθάνατου καρκινοπαθούς στους γιατρούς του νοσοκομείου να τον κρατήσουν σε μηχανική υποστήριξη για πέντε ακόμα μέρες έτσι ώστε η σύζυγός του να κλείσει τα 55 και να λάβει σύνταξη χηρείας, αναφέρεται στην διαδικτυακή έκδοση το περιοδικό Focus. Το περιοδικό σημειώνει: «Η ιστορία είναι πραγματική, ο ασθενής κατάγεται από τα Τρίκαλα. Ο λόγος για το αίτημά του είναι ότι η σύνταξης χηρείας δεν εξαρτάται από τα χρόνια εργασίας του συζύγου, αλλά από την ηλικία της χήρας. Αν δεν έχει συμπληρώσει τα 55 λαμβάνει μόνο ένα μικρό ποσό, χωρίς να παίζει ρόλο αν έχει ανήλικα παιδιά να θρέψει».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle