Skip to main content

ΕΞΘ: Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ «πάγωσε» τους ξενοδόχους

Δεν έχει τέλος η αγωνία που μαστίζει τον ξενοδοχειακό κλάδο από τις αλλεπάλληλες επιδρομές φόρων αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Δεν έχει τέλος η αγωνία που μαστίζει τον ξενοδοχειακό κλάδο από τις αλλεπάλληλες επιδρομές φόρων που πλήττουν τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ).

Σε σχετική ανακοίνωση, η Ένωση τονίζει ότι μετά την επιβολή του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης από το 2018, σήμερα ήρθε να προστεθεί άλλος ένας παραλογισμός που περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις.

«Εκτός από μία σειρά άλλων έμμεσων επιβαρύνσεων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αύξησης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23 σε 24%, ο μακρύς κατάλογος της φοροκαταιγίδας συμπληρώνεται με την πρόβλεψη για κατάργηση της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, για τα οποία θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%, διάταξη που αν εφαρμοστεί, θα πλήξει τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων. Εδώ και μήνες που η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός λουκέτου, σήμερα ο κλάδος παρακολουθεί αποσβολωμένος τους σχεδιασμούς των οικονομικών παραγόντων. Πρόκειται για διάταξη – χαριστική βολή που θα φέρει πιο κοντά στην καταστροφή τις μικρομεσαίες, αλλά και μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και βάζει θηλιά, στο λαιμό του ξενοδοχειακού επιχειρείν», αναφέρεοyν οι ξενοδόχοι.

Η ΕΞΘ απευθύνει δραματική έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις ζητώντας τους να πρυτανεύσει η λογική για να μην εξοντωθεί ο κλάδος. Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη, προτού οι επιπτώσεις στον τουρισμό, που αποτελεί την ατμομηχανή για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αποβούν ολέθριες και μοιραίες για το μέλλον του, αλλά και για το μέλλον της εθνικής οικονομίας.