Skip to main content

Εξυγίανση και Διάσωση Επιχειρήσεων Άρθρο 99

Ο νέος πτωχευτικός νόμος καλύπτει ένα κενό δεκαετιών που ταλάνιζε την ελληνική εμπορική κοινότητα. Ένα κενό ανάμεσα στην υγιή επιχείρηση και την υπερχρεωμένη. Το κενό της πρόσκαιρης οικονομικής αδυναμ
Ο νέος πτωχευτικός νόμος καλύπτει ένα κενό δεκαετιών που ταλάνιζε την ελληνική εμπορική κοινότητα. Ένα κενό ανάμεσα  στην υγιή επιχείρηση και την υπερχρεωμένη. Το κενό της πρόσκαιρης οικονομικής αδυναμίας. Η ιδέα της εξυγίανσης και της διάσωσης των επιχειρήσεων είναι η κατευθυντήρια γραμμή του νέου πτωχευτικού νόμου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο έκτο κεφάλαιο αυτού με την ονομασία.

Διαδικασία  Συνδιαλλαγής

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που φέρει την εμπορική ιδιότητα, το οποίο αποδεικνύει οικονομική αδυναμία παρούσα ή προβλέψιμη, χωρίς να βρίσκεται σε κατάσταση παύσης πληρωμών του, μπορεί να ζητήσει από το πτωχευτικό δικαστήριο τo άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής.

Στην αίτηση προς το πτωχευτικό δικαστήριο πρέπει να περιγράφεται μια  συνολική εικόνα της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη, το μέγεθος και η κοινωνική σημασία της επιχείρησης από άποψη απασχόλησης, προτεινόμενα μέτρα χρηματοδότησης, καθώς και τα μέσα αντιμετώπισης της υπάρχουσας δυσμενούς οικονομικής κατάστασης.

Εφόσον, λοιπόν, κριθεί σκόπιμο και βάσιμο, το Δικαστήριο αποφασίζει το άνοιγμα της συνδιαλλαγής, ορίζοντας ένα μεσολαβητή, ο οποίος έχει ως αποστολή να επιτύχει τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών του που εκπροσωπούν τουλάχιστον την πλειοψηφία των απαιτήσεων κατ΄ αυτού, τη συνέχιση της δραστηριότητας του οφειλέτη και επομένως τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και να προτείνει λύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση της επιχείρησης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το δικαστήριο μπορεί να λάβει προληπτικά μέτρα που ισχύουν μέχρι την έκδοση επικυρωτικής απόφασης, ώστε να αποτραπεί κάθε επιζήμια μεταβολή  για τους πιστωτές, περιουσίας του οφειλέτη. Ειδικότερα μπορεί να  απαγορευτεί κάθε διάθεση περιουσιακό στοιχείου από τον οφειλέτη ή προς αυτόν, αναστολή των ατομικών διώξεων των πιστωτών και διορισμός μεσεγγυούχου.

Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών από την υπογραφή της εισάγεται στο πτωχευτικό δικαστήριο, προς επικύρωση και λήξη της διαδικασίας συνδιαλλαγής. Η διάρκεια ισχύος της συμφωνίας δεν μπορεί να συνομολογηθεί  για διάστημα πέραν των δύο ετών από την επικύρωσή της. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα αποτελέσματα της επικύρωσης.

Κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας αναστέλλονται τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, για την ικανοποίηση των απαιτήσεων που έχουν γεννηθεί πριν από τη σύναψη της συμφωνίας.

Αναστέλλεται για ίδια περίοδο η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά του οφειλέτη και βεβαίως αναστέλλεται για περίοδο έξι μηνών η λήψη κάθε μέτρου συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανόμενης  της κήρυξης της πτώχευσης , πρέπει να αναφερθεί ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση η συμφωνία δεσμεύει μόνο τον οφειλέτη και τους πιστωτές που την έγραψαν. 

Σχέδιο Αναδιοργάνωσης

Η διάσωση της επιχείρησης , η αξιοποίηση της , αλλά και η διανομή της πτωχευτικής περιουσίας, καθώς  και η ευθύνη του οφειλέτη μετά την περάτωση της πτωχευτικής διαδικασίας μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο  ρύθμισης με σχέδιο αναδιοργάνωσης του έβδομου κεφαλαίου του νέου πτωχευτικού νόμου.

Δικαίωμα να υποβάλλουν τέτοιου είδους  σχέδιο έχουν το πτωχευτικό δικαστήριο, ο οφειλέτης, συγχρόνως, με την αίτηση του με την οποία ζητά να κηρυχθεί σε πτώχευση και ο σύνδικος

Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει πληροφόρηση ως προς την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και ως προς τη σύγκριση της προτεινόμενης ικανοποίησης των πιστωτών μα βάση το σχέδιο και εκείνης μα βάση την εκκαθάριση, περιγραφή των μέτρων που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν που να εξασφαλίζουν την υλοποίηση της προτεινόμενης διαμόρφωσης των δικαιωμάτων των πτωχευτικών πιστωτών, εκτίμηση της περιουσιακής κατάστασης που να προσδίδει στα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις αξία με βάση τη συνέχιση της επιχείρησης καθώς και έκθεση από  εμπειρογνώμονα. 

Με το σχέδιο δεν μπορεί να προταθεί μείωση που θα περιορίζει τις απαιτήσεις των πιστωτών σε ποσοστό μικρότερο του 20%.

Το πτωχευτικό δικαστήριο, εφόσον δεν απορρίψει το σχέδιο, καθορίζει προθεσμία για την αποδοχή του ή μη από τους πιστωτές , όπου για την έγκρισή του απαιτείται πλειοψηφία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 60%.

Το σχέδιο, μετά την αποδοχή του από τους πιστωτές, υποβάλλεται προς δικαστική επικύρωση παράγοντας δεσμευτικά αποτελέσματα ακόμα και για τους πιστωτές πουν μειοψήφησαν.

Ο οφειλέτης αναλαμβάνει λοιπόν τη διοίκηση της περιουσίας του, εφόσον δεν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά, προς το σκοπό της εκπλήρωσης των όρων του σχεδίου.

Εποπτεία εκπλήρωσης του σχεδίου ασκεί ο σύνδικος.


Σεραφείμ  Ν. Σωτηριάδης Δικηγόρος
και συνεργάτες