Skip to main content

EY: Βελτιώθηκε η κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη ΑΠΕ

Η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά στην 28η θέση της κατάταξης, από την 34η θέση, κατά την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης.

Κατά έξι θέσεις βελτιώθηκε η θέση της Ελλάδας στον δείκτη ελκυστικότητας της ΕΥ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αν και παραμένει σε απόσταση από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Τα μηνύματα πάντως είναι ενθαρρυντικά, αφού η χώρα μας φαίνεται να γίνεται πιο ανταγωνιστική στο μέτωπο της τιμολόγησης.

Ο δείκτης Renewable energy country attractiveness index – RECAI, καταγράφει σχετικά μικρές διαφοροποιήσεις ως προς τις 10 κορυφαίες αγορές, καθώς οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες εξακολουθούν να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας. Η Κίνα και οι ΗΠΑ παραμένουν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, μεταξύ των 40 κορυφαίων αγορών , ενώ η Bρετανία υποχωρεί στην όγδοη θέση, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του Brexit.

Η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά στην 28η θέση της κατάταξης, από την 34η θέση, κατά την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης, και την 40η, στην οποία είχε βρεθεί πριν λίγα χρόνια. Η έκθεση σημειώνει ότι η χώρα μας μετακινείται προς μια πιο ανταγωνιστική διαδικασία ως προς την τιμολόγηση των ΑΠΕ, καθώς προετοιμάζεται για τη δημοπράτηση αιολικών και ηλιακών μονάδων παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 2,6GW, στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου για 18% συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ενέργειας έως το 2020.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, ανέφερε ότι η βελτίωση της κατάταξης για την Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη, ενόψει της δέσμευσής μας να φθάσουμε στον στόχο της συμμετοχής 18% ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2020.

«Η αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού της χώρας στις ΑΠΕ αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, τόσο για αναπτυξιακούς, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους. Για να βελτιώσει περαιτέρω την ελκυστικότητά της η Ελλάδα, θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα πάσης φύσεως γραφειοκρατικά εμπόδια και αντικίνητρα» τόνισε.

Σταθερά στις πρώτες θέσεις ΗΠΑ και Κίνα

Ενώ οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κορυφώνονται, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής δασμών 30% στους εισαγόμενους ηλιακούς συλλέκτες από την αμερικανική κυβέρνηση, οι δύο χώρες διατηρούν τις θέσεις τους στον Δείκτη. Η χαμηλή κινητικότητα μεταξύ των υπολοίπων 10 κορυφαίων χωρών του Δείκτη, επιβεβαιώνει αυτήν την τάση.

Παρότι, η Ινδία ανεβαίνει μία θέση, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, η πρόοδος προς τον στόχο των 100GW από ηλιακή ενέργεια έχει καθυστερήσει, λόγω της αβεβαιότητας στον τομέα του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού ύψους 25% στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών.

Κρίσιμης σημασίας η ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Ο Δείκτης RECAI υποδεικνύει περεταίρω πώς η τεχνολογία των ΑΠΕ και, ειδικότερα, η ανάπτυξη στα ηλεκτρικά οχήματα (electric vehicles – EVs), οδηγούν σε επιφυλακτικότητα των αγορών. Με τα EVs να θέτουν ως στόχο την ισοτιμία τιμής και αποδοτικότητας με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2025, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ, οι επενδυτές προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις επενδύσεις τους, εστιάζοντας στις νέες τεχνολογίες. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα, τόσο ως προς το πόσο γρήγορα τα EVs θα αντικαταστήσουν τα οχήματα εσωτερικής καύσης, αλλά και ως προς το πώς θα εξελιχθούν οι υποδομές φόρτισής τους.