Skip to main content

Φαλακρό: Περιμένοντας... το χιόνι

Ανοίγει σήμερα το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Εκτός από αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις του σκι το Φαλακρό αποτελεί ιδανικό υπόβαθρο για πολλές τουριστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Έτοιμο να δεχτεί τους λάτρεις τον χειμερινών σπορ είναι από σήμερα Σάββατο 5 Δεκεμβρίου το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο ελλείψει...χιονιού θα λειτουργεί η τετραθέσια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα για καφέ στα 2.110 μέτρα και τα δύο σαλέ στη βάση του χιονοδρομικού, τα Σαββατοκύριακα.

Με τις πρώτες επαρκείς χιονοπτώσεις το χιονοδρομικό κέντρο θα λειτουργεί πέντε ημέρες την εβδομάδα, από Πέμπτη έως και Δευτέρα.

Όπως τονίζει ο διευθυντής του κέντρου, Περικλής Προσώτσανλης, στη Voria.gr, το χιονοδρομικό συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμου αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας (Ε6), πλούσιες συνθήκες χιονιού, ελεύθερο ορίζοντα, ηλιοφάνεια, εύκολη πρόσβαση και άνετους χώρους στάθμευσης.

Στο χώρο του λειτουργούν τέσσερις συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια, και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον πίστες του χιονοδρομικού, συνολικού μήκους πάνω από 20 χλμ. Ακόμα υπάρχει μία πίστα snowmobile και ένα οργανωμένο ιατρείο (με ιατρό και ασθενοφόρο) για την αντιμετώπιση και τη μεταφορά τυχών έκτακτων περιστατικών.

Επίσης λειτουργούν τρία σαλέ, τα δύο στη βάση του χιονοδρομικού και το ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2110μ. (Βουλγαρική ενδοχώρα με διάσπαρτα Βουλγαρικά χωριά, δυτικές απολήξεις της Δυτ. Ροδόπης, το Αιγαίο, τη Θάσο, τον Άθω, τον Όλυμπο, την πεδιάδα της Δράμας και το υπέροχο φαράγγι των Πύργων).

Μάλιστα, στο ένα από τα σαλέ στη βάση του κέντρου λειτουργεί εστιατόριο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διανυκτέρευσης 80 ατόμων, ενώ ξενοδοχεία και καταλύματα υπάρχουν σε όλη τη γύρω περιοχή.

Υπάρχουν ακόμη τρία υπαίθρια καταστήματα (καντίνες), τέσσερα καταστήματα - επιχειρήσεις πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης και ένα κατάστημα πώλησης ενδυμάτων - ειδών λαϊκής τέχνης.

Όσον αφορά στην πρόσβαση με αυτοκίνητο, εξασφαλίζεται από οδικό δίκτυο, το οποίο έχει διαπλατυνθεί, με προστατευτικές μπάρες ασφαλείας κατά μήκος της διαδρομής, ενώ ο χώρος στάθμευσης μπορεί να φιλοξενήσει 1000 αυτοκίνητα.

Τουριστικές και αθλητικές δραστηριότητες

Ωστόσο, εκτός από ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του σκι, το Φαλακρό αποτελεί ιδανικό υπόβαθρο για τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού τουριστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Στις ορθοπλαγιές και στις μεγάλες κορυφές που σχηματίζονται στη νότια πλευρά από τις κορυφές Καρτάλκα (2.035 μ), Χιονότρυπα (2.111 μ), Προφήτης Ηλίας (2.232 μ) και Ψευτοδόντι (2.020 μ), βρίσκονται τα αναρριχητικά πεδία του Φαλακρού, με έντονο ανάγλυφο και διάφορες ποιότητες βράχου. Τα πεδία αυτά διαθέτουν πολλές διαδρομές υψομετρικών διαφορών από 50 έως 1.000 μ, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από τις συναρπαστικότερες του Ελλαδικού χώρου.

Από τα βάραθρα το πιο σημαντικό είναι το σπηλαιο βάραθρο της Χιονότρυπας στα 2.100 μ, στου οποίου τον πυθμένα (σε βάθος 100 μέτρων) βρίσκεται παγετώνας, κάτω από τον οποίο κρύβεται μια σπηλιά με αληθινά γλυπτά πάγου ανεκτίμητης ομορφιάς που δημιούργησε η φύση (παγοσταλακτίτες και παγοσταλαγμίτες). Ο γεώτοπος αυτός αποτελεί ιδανικό πεδίο αναρρίχησης σε πάγο τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Ακόμα, το φαράγγι 12 χλμ των Πύργων που καταλήγει στους πρόποδες της χοάνης, που σχηματίζουν νότια οι ορθοπλαγιές των υψηλών κορυφών του Φαλακρού, είναι ιδανικό για πεζοπορία, καθώς ελίσσεται μέσα από πανύψηλα βράχια και πυκνή βλάστηση παρέχοντας καταφύγιο και σε πλήθος ειδών της πανίδας.

Στη νότια πλευρά του συμπλέγματος (1.200 μέτρα) βρίσκεται η φυσική πίστα αιωροπτερισμού και παραπέντε Πύργων-Πετρούσας, ενώ οι πίστες απογείωσης και προσγείωσης της ευρύτερης  περιοχής θεωρούνται ως οι ασφαλέστερες στην Ευρώπη, σύμφωνα με ειδικούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αεραθλημάτων.

Βόρεια του Φαλακρού εκτείνεται η τεχνητή λίμνη του Ποταμού Νέστου, η οποία από τους Ποταμούς μέχρι τη Γέφυρα των Παπάδων προσφέρεται για δραστηριότητες ιστιοπλοΐας, ενώ στο ευρύτερο υδρογραφικό δίκτυο του Νομού αναπτύσσεται μεγάλος αριθμός δραστηριοτήτων περιπέτειας όπως rafting, kayak, canoe, κοκ.

Επιπλέον,το σύμπλεγμα του Φαλακρού διασχίζεται από πληθώρα διαδρομών 80 περίπου χλμ, οι οποίες κατασκευάσθηκαν για χρηστικούς σκοπούς και στις οποίες σήμερα αναπτύσσονται αγώνες ορεινής ποδηλασίας (mountain bike) πεζοπορία (trekking) και ιππασίας.