Skip to main content

Φάλαινα κατάπιε άνδρα που είχε επιζήσει από αεροπορικό δυστύχημα (vid)

Ο 55χρονος Μάικλ Πάκαρντ τιτλοφορείται ως σύγχρονος Ιωνάς μετά την περιπέτειά του με το θαλάσσιο κήτος. Ωστόσο έχει ξαναζήσει ακραίες καταστάσεις.

Ο δύτης αστακών που έγινε πριν από λίγες ημέρες γνωστός ως σύγχρονος Ιωνάς, καθώς όπως υποστηρίζει διέφυγε από το στόμα μιας φάλαινας, δεν είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει να επιβιώσει από τρομακτικές καταστάσεις.

Ο 56χρονος Μάικλ Πάκαρντ επέζησε από αεροπορικό δυστύχημα πριν από 20 χρόνια, από το οποίο σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι σε μια ζούγκλα στην Κόστα Ρίκα, σύμφωνα με άρθρο του Associated Press που δημοσιεύθηκε εκείνη την εποχή.

Ο Πάκαρντ ψαρεύει στην Κόστα Ρίκα από το 1990 και ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, Mar Huron Sportfishing, το 1998. Μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Cape Cod και Costa Rica, κάνοντας καταδύσεις για αστακούς στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης το καλοκαίρι και διευθύνει την αθλητική του αλιευτική επιχείρηση από την Porta Jimenez τον χειμώνα.

Όταν ήταν 38 ετών, ταξίδευε με πτήση της αεροπορικής εταιρείας Sansa με προορισμό το Πουέρτο Χιμένεζ από το Σαν Χοσέ τον Νοέμβριο του 2001, όταν το αεροπλάνο του έπεσε, σκοτώνοντας τον πιλότο Ρικάρντο Σαλαζάρ, τον συγκυβερνήτη Κάρλος Λακάγιο και τον επιβάτη Αδόλφο Πρέντο, όλοι από την Κόστα Ρίκα.

Ο Πάκαρντ ήταν ένας από τους πέντε επιζώντες που πέρασαν δύο νύχτες σε μια ζούγκλα στην ακτή της Κόστα Ρίκα. Χρησιμοποίησαν τον ασύρματο του αεροπλάνου για να ζητήσουν βοήθεια και κατάφεραν να εκπέμψουν ένα φάρο έκτακτης ανάγκης από το αεροπλάνο, αν και χρειάστηκε ακόμη μια μέρα για να φτάσουν σε αυτούς οι διασώστες επειδή η τοποθεσία ήταν απομακρυσμένη και δύσκολη στην πρόσβαση, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο ίδιος υπέστη «πολλαπλούς τραυματισμούς στην κοιλιά και το άνω μέρος του σώματός του», αναφέρει το άρθρο. Αυτός και οι άλλοι επιζώντες τους οποίους φρόντισε στο σημείο συντριβής ο Δρ. Λουίς Μπλάνκο, ο οποίος είπε: «δεν θα είχαν επιβιώσει άλλη μια νύχτα εκεί».

Ο Πάκαρντ ανέρρωσε στην Clinica Biblica, ένα καθολικό νοσοκομείο στο Σαν Χοσέ. Τώρα, 20 χρόνια αργότερα, ανακάμπτει από άλλο ένα τετ α τετ με τον θάνατο.
Το περιστατικό με τη φάλαινα

«Ήμουν σχεδόν στο κάτω μέρος και ξαφνικά ένιωσα... σαν να με χτυπάει φορτηγό και όλα σκοτείνιασαν», δήλωσε ο Πάκαρντ σε συνέντευξή του στο NBC10 Boston μετά την επιστροφή του από το νοσοκομείο. «Είπα, “Θεέ μου, είμαι στο στόμα μιας φάλαινας”».

Αρχικά, είπε ότι πίστευε ότι τους είχε επιτεθεί ένας καρχαρίας, αλλά όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ένιωσε αιχμηρά δόντια και δεν πονούσε, άρχισε να καταλαβαίνει τι είχε συμβεί. Εγκλωβίστηκε στο στόμα της φάλαινας για σχεδόν ένα λεπτό, προτού το πλάσμα συνειδητοποιήσει τι προσπαθούσε να φάει και τον απομακρύνει, όπως ισχυρίζεται ο Πάκαρντ.

Τελικά διασώθηκε από τον συνεργάτη του Τζοσάια Μάγιο, ο οποίος βρισκόταν στο πλοίο τους «The J n' J». Ο Μάγιο παρακολουθούσε σε κατάσταση σοκ καθώς πετάχτηκε το νερό δίπλα στο σκάφος, καθώς εμφανίστηκε η φάλαινα και ο Πάκαρντ πετάχτηκε από το στόμα του θηλαστικού.

Έβγαλε τον φίλο του από το νερό, σύμφωνα με το Cape Cod Times, και χρησιμοποίησε τον ασύρματό του για να καλέσει τις αρχές στην ακτή. Το Πυροσβεστικό Τμήμα του Provincetown επιβεβαίωσε αργότερα ότι έγινε κλήση για έναν δύτη που είχε υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στα πόδια του «μετά από αλληλεπίδραση με μια φάλαινα».

Η φάλαινα μάλλον πιθανότατα ήλπιζε ότι θα έτρωγε τα ψάρια που ζουν στα νερά του Cape Cod, και κατά λάθος «τσίμπησε» τον Πάκαρντ. Αρχικά νόμιζε ότι είχε σπάσει τα πόδια του, αλλά ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο Πάκαρντ και η σύζυγός του Μπίμπι έχουν δύο γιους, 12 και 15 ετών. Ήταν το μόνο που σκεφτόταν όταν τον κατάπιε η φάλαινα, είπε στους Cape Cod Times.

«Είδα φως, και άρχισε να κουνάει το κεφάλι της και το επόμενο πράγμα που κατάλαβα, είναι ότι βρισκόμουν έξω [στο νερό]», είπε. «Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι βγήκα από αυτήν την κατάσταση. Η δεύτερη σκέψη μου ήταν για το πόσο είχα τραυματιστεί», πρόσθεσε.

Κάποιοι δυσκολεύονται να πιστέψουν τι συνέβη, ενώ άλλοι δέχονται τη μαρτυρία του, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβεί.