Skip to main content

Φάλαινα όρκα έκανε την εμφάνισή της ανοιχτά της Κύπρου (vid)

Οι όρκες απαντώνται σε όλους τους ωκεανούς, από τις παγωμένες περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής έως τις τροπικές θάλασσες.

Μία φάλαινα όρκα ή όρκη (Orcinus orca), η οποία αναφέρεται κοινώς και ως φάλαινα δολοφόνος, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

Σύμφωνα με το Sigmalive, όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσιεύτηκε,  η φάλαινα βρίσκεσαι σε πολύ κοντινή απόσταση από τη βάρκα που βρίσκονται οι ψαράδες. Το βίντεο έχει καταγραφεί από Λιβανέζους ψαράδες τη Δευτέρα (3/2) κοντά στην περιοχή Khalde.

Να σημειωθεί ότι η φάλαινα δολοφόνος, ανήκει στην οικογένεια κητών δελφινίδες (Delphinidae). Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, οι όρκες είναι κατά βάση δελφίνια, για την ακρίβεια τα μεγαλύτερα του είδους τους, καθώς εμφανίζουν περισσότερες ομοιότητες με αυτά, παρά με τα λοιπά μέλη της οικογένειας των οδοντοκητών.

Οι όρκες απαντώνται σε όλους τους ωκεανούς, από τις παγωμένες περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής έως τις τροπικές θάλασσες. Ως είδος, έχουν ποικίλη διατροφή, αν και συχνά επιμέρους πληθυσμοί εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα είδη θηραμάτων.

Κάποιες τρέφονται αποκλειστικά με ψάρια, ενώ άλλες κυνηγούν θαλάσσια θηλαστικά όπως θαλάσσιους λέοντες, φώκιες, θαλάσσιους ίππους, ακόμη και μεγάλες φάλαινες.

Οι όρκες θεωρούνται κορυφαίοι θηρευτές, καθώς δεν έχουν φυσικούς εχθρούς και τρέφονται ακόμα και με μεγάλους καρχαρίες.