Skip to main content

Φάμελλος: Τέσσερα ελλείμματα στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε βολές στην κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδος

Βολές στην κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδος εξαπέλυσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) με τίτλο «Ο ρόλος των ΑΠΕ και του Φυσικού Αερίου στο νέο ενεργειακό μοντέλο της χώρας με το REPowerEU» στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

«Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία αποκάλυψε «τρωτά» σημεία της Ευρωπαϊκής οικογένειας και κυρίως την έντονη ενεργειακή της εξάρτηση από το φυσικό αέριο και δη από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το αυξημένο ειδικό βάρος του ως μεταβατικού καυσίμου στην ενεργειακή της πολιτική. Το ευρωπαϊκό σχέδιο Repower EU αποτελεί παραδοχή ακριβώς αυτής της στρατηγικής αποτυχίας που πληρώνουν όμως ακριβά οι ευρωπαίοι πολίτες. Οι Έλληνες όμως και οι Ελληνίδες πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφού ήμασταν ήδη από τον Αύγουστο του 2021, και για αρκετούς μήνες στη συνέχεια, «πρωταθλητές» στην Ευρώπη στην ακρίβεια των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ενώ η κοινωνία έχει γονατίσει και απειλείται η βιωσιμότητα όλων των παραγωγικών φορέων και όλων των νοικοκυριών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανεχτεί τέσσερις πέντε εταιρείες να βγάζουν υπερκέρδη, να αισχροκερδούν εν μέσω της πρωτοφανούς ακρίβειας. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας όπου συμμετέχει μάλιστα το δημόσιο δεκαπλασίασε τη λειτουργική της κερδοφορία σε σχέση με το 2020 και να υπερτριπλασιάζει το περιθωρίου κέρδους της σε σχέση με το 2019, χαρατσώνοντας τους καταναλωτές»,  ανέφερε στην ομιλία του και πρόσθεσε:

«Αυτό ενώ η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει αυξηθεί περίπου 180%, αύξηση που φορτώθηκαν τα νοικοκυριά, οι αγρότες, οι επιχειρήσεις, οι δήμοι, ένα βάρος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αφαίμαξη του εισοδήματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα λοιπόν και φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας. Για αυτό υπάρχουν πολιτικές ευθύνες».

Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «τέσσερα κεντρικά ελλείμματα της κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής που έχουν καταστήσει την Ελλάδα ακόμη πιο ανασφαλή και ευάλωτη απέναντι στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Πρώτον, στη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας ως επιλογή της κυβέρνησης που ξεκίνησε με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019. Δεύτερον, στην ενεργειακή ανασφάλεια και εξάρτηση της Ελλάδας, μετά την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσδέσει την ελληνική ηλεκτροπαραγωγή στο φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες, πίσω από την πρόχειρη και επικοινωνιακή εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, με αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ακριβού εισαγόμενου ορυκτού αερίου ιδιωτών και όχι με ΑΠΕ. Τρίτον, στη ναρκοθέτηση και δυσφήμιση της ανάπτυξης των ΑΠΕ που θα μπορούσαν να παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια με χαμηλές τιμές και τέταρτον, στις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών φορέων και δικτύων».

Ειδικότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμισσε ότι «δεν μπορείς να δώσεις τη μάχη στην ενέργεια χωρίς εργαλεία άσκησης πολιτικής από το κράτος. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης που παρέδωσε την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες εν μέσω κρίσης ενώ ο κ. Μακρόν που έχει βέβαια την εμπειρία από τα κίτρινα γιλέκα θέσπισε πλαφόν στις αυξήσεις των τιμολογίων της κατά 84% κρατικής EDF την οποία κρατικοποιεί τώρα πλήρως; Η κυβέρνηση ΝΔ επέλεξε από τους πρώτους κιόλας μήνες να εκχωρήσει τα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε εταιρεία που συμμετέχει πλέον το ιταλικό και όχι το ελληνικό δημόσιο, το 49% του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου «κουμπώνουν» πολλά έργα ΑΠΕ (ΔΕΔΔΗΕ), σε ένα fund χωρίς εμπειρία αλλά και καμία υποχρέωση επενδύσεων στο δίκτυο».

«Είναι επίσης αδιανόητο η κυβέρνηση να μιλάει για ανάπτυξη των ΑΠΕ ενώ επέλεξε να καθυστερήσει για ακόμη ένα έτος την εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, εντείνοντας παράλληλα τις κοινωνικές αντιδράσεις. Η Ελλάδα, στην πιο κρίσιμη στιγμή της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, δεν διαθέτει ενεργειακό σχεδιασμό, σχεδιασμό για τη χωροθέτηση ΑΠΕ, δίκτυα για τη σύνδεσή τους, ενώ καθυστερούν δραματικά εδώ και τρία χρόνια θεσμικές λύσεις για θαλάσσια αιολικά, αποθήκευση και ενεργειακές κοινότητες. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε συνθήκες Άγριας Δύσης με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη και την υπερθέρμανση της αγοράς ΑΠΕ, καθώς και υπονόμευση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και της αυτοπαραγωγής», συνέχισε.

Σχετικά με τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι «τα μέτρα είναι  αναποτελεσματικά. Δεν καλύπτουν τις αυξήσεις και είναι μόνο επιδοτήσεις. Οι πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποδομούν την πολιτική της κυβέρνησης για την ακρίβεια και για την ενέργεια. Η αξιολόγηση δε των πολιτών για το power pass είναι κατά πλειοψηφία αρνητική. Τα κυβερνητικά μέτρα δεν ανακουφίζουν ουσιαστικά τους καταναλωτές. Επιβεβαιώνεται τέλος πλήρως η κριτική μας για τα υπερκέρδη αφού, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχει φορολογηθεί και επιστραφεί στους καταναλωτές ούτε ένα ευρώ. Επιβεβαιώνεται ακόμη η καταχρηστικότητα της ρήτρας Μητσοτάκη αφού η ίδια η κυβέρνηση λέει, στα λόγια ότι θα την καταργήσει από τον επόμενο μήνα αλλά δυστυχώς για έναν ακόμη μήνα παραμένουν η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, οι ρευματοκοπές κτλ».

Καταληκτικά τόνισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υπονομεύσει την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας, έχει μειώσει τους πόρους που θα χρειαστούμε ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Μοναδική λύση συνεπώς είναι η πολιτική αλλαγή!».