Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
x

ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΝΙΓΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η Θεσσαλονίκη μένει αθωράκιστη απέναντι σε επικίνδυνα φαινόμενα μεγάλης έντασης

Για ανεπάρκεια κατηγορεί την κυβέρνηση ο Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης - ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με αφορμή τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Φάμελλος «η κοινωνία μας μένει αθωράκιστη απέναντι σε επικίνδυνα φαινόμενα μεγάλης έντασης και ολοένα και αυξανόμενης συχνότητας».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Φάμελλου: 

Προχθές, για μια ακόμη φορά, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, βρέθηκαν αντιμέτωποι με πλημμυρισμένους δρόμους και ζημιές και βίωσαν ταλαιπωρία από μια έντονη, πράγματι, καταιγίδα, που δημιούργησε προβλήματα που αντιστοιχούν σε χώρα χωρίς υποδομές.

Φάνηκε, για ακόμη μία φορά, η ανεπάρκεια και η τραγική υστέρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και των τοπικών φορέων αφού, η αποστολή μηνυμάτων μέσω του “112” για προειδοποίηση έντονων φαινομένων δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική απάντηση της Πολιτείας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα:

1.Δεν έχουν ολοκληρωθεί, με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των Περιφερειών, τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ), που είχαν νομοθετηθεί το 2016 και είχε δρομολογηθεί η εκπόνησή τους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση παρά τα μεγάλα λόγια για την κλιματική κρίση, κάνει τα ελάχιστα δυνατά για τη βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας και δεν κινητοποιεί και την αυτοδιοίκηση και των δύο επιπέδων, η οποία με τη σειρά της καθυστερεί επικίνδυνα, δεν διεκδικεί και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

2. Αντίστοιχη είναι η καθυστέρηση στο σχεδιασμό για τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας. Το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτοντας την πολυετή καθυστέρηση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ολοκλήρωσε και κύρωσε τα πρώτα Σχέδια Κινδύνων Πλημμύρας στη χώρα (Οδηγία 2007/60/ΕΚ)0. Από το 2019 και μετά, η κυβέρνηση ΝΔ αδιαφόρησε, με αποτέλεσμα, σήμερα, και ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί η 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων στις 31.12.2021, αυτή να μην έχει καν περάσει την αφετηρία. Η καθυστέρηση αφορά όλη τη χώρα, και προφανώς και την Κεντρική Μακεδονία.

Το κυριότερο πρόβλημα όμως δεν είναι ότι η χώρα μας εκτίθεται σε ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και κινδυνεύει να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με ευρωπαϊκές κυρώσεις και πρόστιμα. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία μας μένει αθωράκιστη απέναντι σε επικίνδυνα φαινόμενα μεγάλης έντασης και ολοένα και αυξανόμενης συχνότητας. Προχθές στη Θεσσαλονίκη είδαμε μία προειδοποίηση αυτών που έρχονται. Όμως, οι αρμόδιοι φορείς σε όλα τα επίπεδα παραμένουν επικίνδυνα αδιάφοροι και ανεπαρκείς.

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ