Skip to main content

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δημιουργεί ιδιωτικά μονοπώλια στην ενέργεια

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας «επιστρέφει ολοταχώς στην πολιτική του 2012».

«Αποκαλύφθηκε πλήρως η επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα δίκτυα, ξεκινώντας με τα δίκτυα φυσικού αερίου και στη συνέχεια τα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ). Δυστυχώς, δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο» αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σχετικά με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνοντας πως ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, επιστρέφει ολοταχώς στην πολιτική του 2012.

«Η κυβέρνηση, αντί να στοχεύει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εμπορία ενέργειας, με διαφάνεια, προς όφελος των καταναλωτών, επιλέγει τη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων σε ένα μη ανταγωνιστικό πεδίο. Μία επιλογή που έχει όφελος μόνο για κάποιους ιδιώτες και κόστος για τους καταναλωτές. Μία επιλογή ακόμη που θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα» επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Φάμελλος και συνεχίζει:

»Μέχρι τώρα, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην ενέργεια περιορίζονται σε αναίτιες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και το ξεπούλημα δημοσίων υποδομών. Βρίσκονται επιπλέον, σε πλήρη αντίθεση με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων.

»Ως προς την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, διαβλέπουμε την προσπάθεια δημιουργίας εργαζομένων δύο ταχυτήτων με την επαναφορά πρότασης της τρόικας το 2012 για την κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ.

»Με το πρόσχημα προσέλκυσης στελεχών της αγοράς, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προχωράει σε αυξήσεις μισθών για συγκεκριμένες όμως κατηγορίες εργαζομένων. Το δρόμο για τη δημιουργία νέων golden boys, στην κατά τα άλλα πολύπαθη και υπό κατάρρευση ΔΕΗ κατά τον κύριο Χατζηδάκη, άνοιξε πρόσφατα το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της ΝΔ και συγκεκριμένα το άρθρο 212 που κατήργησε το πλαφόν στις αμοιβές της Διοίκησης της ΔΕΗ.

»Ο κύριος Χατζηδάκης έχει ακόμη το θράσος να εμφανίζεται ως σωτήρας της ΔΕΗ, καθώς επιμένει να ισχυρίζεται ότι τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας επί ΣΥΡΙΖΑ (α’ εξαμήνου) οφείλονται στις προαποφασισμένες αυξήσεις που αυτός επέβαλε από την 1η Σεπτέμβρη στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

»Ενώ όμως διατείνεται ότι θέλει να καταστήσει τη ΔΕΗ πιο ανταγωνιστική, βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα των επιλογών του που δεν είναι άλλα από την απώλεια μεγάλου μέρους των πελατών της ΔΕΗ και μάλιστα των συνεπών πελατών που επιλέγουν πλέον εναλλακτικούς παρόχους».

«Τελικά και πάλι η Νέα Δημοκρατία επιλέγει, κατά την προσφιλή της τακτική, να δημιουργεί προνόμια για τους λίγους και εκλεκτούς και να επιβαρύνει ταυτόχρονα την κοινωνική πλειοψηφία» καταλήγει ο κ. Φάμελλος.