Skip to main content

Φάμελλος: Οι κλινικές στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να επιταχθούν πριν την 28η Οκτωβρίου

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία χωρίς το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν.

Στην υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στην επίπτωση που αυτή έχει ήδη στη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ και στην ελλιπή νοσηλεία των ασθενών του COVID 19, αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής 12 Νοεμβρίου ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash Radio και στον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη.

Ο Σ.Φάμελλος αναρωτήθηκε γιατί ακόμη -20 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας- δεν έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ και έχουμε πλέον δεκάδες περιστατικά με διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ, ακόμα και με θύματα ασθενών COVID19 εκτός ΜΕΘ, ενώ πρόσφατη είναι η δημόσια παραδοχή καθηγητή ιατρού ότι υπήρχε ελλιπής τεχνικά υποστήριξη κλινών ΜΕΘ που είχε επίπτωση στην υγεία ασθενών. Όλοι γνωρίζουμε, σημείωσε, ότι ακόμα στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ χωρίς προσωπικό και επιδιώκεται η πρόχειρη και απαράδεκτη λύση μεταφοράς εντατικολόγων από άλλες περιοχές. Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε το νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο ο ίδιος επισκέφθηκε προχθές, όπου το 52% των θέσεων νοσηλευτών (συμπεριλαμβανομένης της αναστολής εργασίας) είναι μη στελεχωμένες, με έλλειμμα 230 νοσηλευτές, κάτι που έχει επίπτωση και στις διαθέσιμες ΜΕΘ για κρούσματα COVID19.

Σχετικά με την πρόταση επίταξης ιδιωτών γιατρών, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να μην έχει προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών που ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να εκκινήσει ακόμα και πριν την εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Υπενθύμισε επίσης ότι ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στη Θεσσαλονίκη είναι ήδη 70% μεγαλύτερος από το ανώτερο αντίστοιχο μέσο όρο του περσινού τραγικού Νοεμβρίου. Και αυτό οφείλεται και στο τραγικό σφάλμα να μην λαμβάνονται υγειονομικά μέτρα με βάση την εξέλιξη της πανδημίας και τις προτάσεις των επιστημόνων στη Θεσσαλονίκη, ενώ το αναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών ένα μήνα πριν την εθνική εορτή προανακοίνωσε τους όρους των εκδηλώσεων, μία πλήρως αντιεπιστημονική επιλογή.

Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης με συγκεκριμένα μέτρα «Στη Θεσσαλονίκη, εδώ και τρεις εβδομάδες είμαστε σε χειρότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2020, ο κ.Μητσοτάκης όμως φοβάται να παραδεχτεί τα λάθη του. Όμως αυτό πλέον είναι αναγκαίο, όπως είναι αναγκαίο να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας αι σε κάθε χώρο κοινωνικής συνάθροισης και συγχρωτισμού, γιατί αλλιώς θα ζούμε έναν όλεθρο στα νοσοκομεία της πόλης» δήλωσε ο Σ.Φάμελλος.

Στη συνέχεια ο Σ.Φάμελλος υποστήριξε πως η πολιτική έναντι στην υγειονομική πανδημία πρέπει να είναι συγκεκριμένη και συνεπής για να υπερβούμε και το πρόβλημα αναξιοπιστίας της κυβέρνησης. «Σαφώς και πρέπει η κυβέρνηση να αναγνωρίσει πως έχουν γίνει πολλά λάθη από την πλευρά της. Δεύτερον πρέπει να αναπτυχθεί μία κοινή σοβαρή επικοινωνιακή πολιτική που να πείθει τους πολίτες πως η κατάσταση είναι πλέον πολύ δύσκολη και τρίτον, πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να οριστεί μία επιτροπή γιατρών κοινής αποδοχής από όλους, χωρίς να είναι κομματικοποιημένη και αυτή να ορίζει τις κινήσεις όλων των φορέων του δημοσίου και φυσικά της κυβέρνησης. Πρέπει τέλος να εξασφαλίσουμε πως το κράτος θα στηρίξει πλήρως τη Θεσσαλονίκη και τους επιχειρηματίες από το πλήγμα που έχουν δεχτεί εξαιτίας της πανδημίας».

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που ισχύουν εδώ και μια βδομάδα σε εμπόριο και καταστήματα λιανικής, ο Σ.Φάμελλος σχολίασε πως και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, είναι προφανές ότι έχουν επηρεάσει την κίνηση, υπάρχει μεγάλη πτώση της αγοραστικής δύναμης, υπάρχει ασάφεια στον έλεγχο των μέτρων και σε κάθε περίπτωση, πέρα από τη σύγχυση στους επαγγελματίες και στους καταναλωτές, οφείλει η πολιτεία να δηλώσει ότι θα καλύψει το κόστος της πανδημίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εστίαση και αναψυχή, τους επαγγελματίες και το εμπόριο.

Τέλος, ο Σ.Φάμελλος υποστήριξε τη θέση του περί καθολικού εμβολιασμού, καθώς το εμβόλιο είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, και είναι απαραίτητο στοιχείο της μάχης για τη δημόσια υγεία. Είναι θετικό ότι εκκινεί ένα μικρό ρεύμα πρώτου εμβολίου, όμως δεν έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων για να ξεκινήσει. Δεν φτάνει όμως το εμβόλιο. Χρειαζόμαστε επίσης ισχυρό ΕΣΥ και Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, δημόσιο σύστημα ιχνηλάτησης και φυσικά συμπληρωματική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, που η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει ήδη πέντε μήνες να τα φέρει στη χώρα μας, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ από το Μάιο του 2021.