Skip to main content

Φάμελλος: Η σημερινή ημέρα μάς θυμίζει τον τρόμο του πολέμου

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στα συμμαχικά νεκροταφεία «Ζέιτινλικ»

Εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στα συμμαχικά νεκροταφεία «Ζέιτινλικ» πραγματοποιήθηκε το πρωί, με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της ανακωχής και λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τελετή ξεκίνησε από το σερβικό τμήμα των κοιμητηρίων και στη συνέχεια επίσημοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και το στρατιωτικό άγημα απέδωσαν διαδοχικά τιμές στον ρωσικό, στον γαλλικό, στον βρετανικό και στον ιταλικό τομέα.

Σε κάθε τομέα του συμμαχικού νεκροταφείου έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι της κάθε χώρας και ο εθνικός ύμνος της χώρας μας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο ελληνικό μνημείο, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων, ενώ η μπάντα παιάνισε τους εθνικούς ύμνους, Γαλλίας, Γερμανίας, Η.Π.Α., Ρουμανίας, Ρωσίας, Σερβίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Καναδά, Μεγάλης Βρετανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας και Κύπρου.

«Τιμούμε τους νεκρούς του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ενός πολέμου, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπος, με πολύ υψηλό φόρο αίματος και αυτό γίνεται εμφανές και από τους χιλιάδες τάφους που είναι εδώ, μαζί με τους συμμάχους και αποτίουμε φόρο τιμής και στις συμμαχικές δυνάμεις» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε :

«Νομίζω, ότι η σημερινή μέρα μας θυμίζει τον τρόμο του πολέμου και το απάνθρωπο του πολέμου και μας θυμίζει ότι πρέπει να έχουμε σταθερές αξίες, τις αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης σε όλες τις εκφράσεις της δημόσιας ζωής. Αυτό νομίζω είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι κάθε χρόνο στα συμμαχικά νεκροταφεία μνημονεύεται η λήξη του Α'ΠΠ, ευχόμενος τέτοια καταστροφικά πολεμικά γεγονότα για την ανθρωπότητα να μην επαναληφθούν.

Στις εκδηλώσεις τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κ. Φάμελλος ενώ παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι εκπρόσωποι των προξενικών αρχών, Γαλλίας, Γερμανίας, Η.Π.Α., Κύπρου, Ρουμανίας, Ρωσίας, Σερβίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Καναδά, Μεγάλης Βρετανίας, Ιταλίας, Μάλτας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων Κυριακή Τεκτονίδου, ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ενώσεων απογόνων βετεράνων , κ.α.