Skip to main content

Φάμελλος: Περιμένουμε από την κυβέρνηση τεκμηριωμένο πλάνο για τη ΔΕΗ

Ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ευθύνες στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Για χρήση «παραπλανητικών οικονομικών στοιχείων» που στόχο έχουν να δικαιολογήσουν κυβερνητικά σχέδια για «ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων και αύξηση τιμών ρεύματος» κατηγορεί το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Ο κ. Φάμελλος σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ «είναι αποτέλεσμα λάθος στρατηγικών επιλογών για τις οποίες φέρουν σοβαρή ευθύνη οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αγνόησαν την αναγκαιότητα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στην υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού». Αναγνωρίζοντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρία, ο κ. Φάμελλος σημειώνει ότι η βιωσιμότητά της αποτελεί σοβαρό ζήτημα, το οποίο όμως μπορεί να λυθεί μόνο με προτάσεις, που «οφείλουν να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον καθώς και το συμφέρον των πολιτών».

Όσον αφορά στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων της Ελληνικός Χρυσός ο κ. Φάμελλος υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν είχε καθυστερήσει καμία αδειοδότηση, αλλά δρομολόγησε, όπως λέει, τη συμμόρφωση της εταιρίας στους περιβαλλοντικούς κανόνες και στη νομοθεσία της χώρας και της ΕΕ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αν συμφωνεί με την προάσπιση του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος ή θα αποτελέσει μια "πιο συνεργάσιμη (πρόθυμη) κυβέρνηση" που διακαώς επιθυμούσε η επιχείρηση», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο κ. Φάμελλος τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα νέο οργανωτικό μοντέλο, που να ικανοποιεί τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα απαιτείται και υπέρβαση της κομματικής εσωστρέφειας που απομακρύνει τον πολίτη από την πολιτική.

Τέλος, επισημαίνει την «αδιαμφισβήτητη ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα» και προσθέτει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει συλλογικά να επιλέξει ποιο οργανωτικό μέτρο θα χρειαστεί για να ενεργοποιηθουν νέα μέλη.