Skip to main content

Φάνης Παπάς: Έλεγχοι ουσίας κι όχι για τα μάτια του κόσμου

Άρθρο στη Voria.gr του Φάνη Παπά, αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και μέλους της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ.

του Φάνη Παπά*

Η Πολιτεία για να λειτουργήσει χρειάζεται να είναι αποτελεσματική στους ελέγχους της, ώστε να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών, την ευνομία, την ισονομία, τους κανόνες ορθής λειτουργίας της αγοράς και όλα εκείνα τα αγαθά, που σε ένα κράτος το οποίο είναι συντεταγμένο, θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα.

Δυστυχώς στην περίπτωση της χώρας μας συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθούμε να υλοποιήσουμε ένα πλαίσιο σοβαρών ελέγχων, για την προστασία των πολιτών – καταναλωτών, αλλά και του υγιούς εμπορίου. Όμως αντιμετωπίζουμε μια σειρά από εμπόδια, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή εκτέλεση του ρόλου μας. Διότι εμείς θεωρούμε πως οι έλεγχοι πρέπει να είναι ουσίας, να γίνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους κι όχι να γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους, μόνο στις μεγάλες γιορτές ή σε συγκεκριμένες περιόδους.

Οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας προβλέπεται να χρηματοδοτούνται από ανταποδοτικές εισφορές (τέλη ελέγχων). Τα ποσά που εισπράττονται από αυτά τα τέλη πρέπει να αποδίδονται στις Περιφέρειες για να καλύπτονται οι δαπάνες των ελέγχων. Κι όμως, οι έλεγχοι των γεωτεχνικών υπηρεσιών μας, δηλαδή οι κτηνιατρικοί, φυτοϋγειονομικοί και ποιοτικοί έλεγχοι, αν και εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, δεν χρηματοδοτούνται όπως θα έπρεπε, με ευθύνη της Πολιτείας. Τα τέλη που εισπράττει η κυβέρνηση για να καλύπτονται οι δαπάνες των επίσημων ελέγχων δεν αποδίδονται στις Περιφέρειες όπως θα έπρεπε.

Οι ελεγχόμενοι, δηλαδή όλη η αγορά, οι εξαγωγείς κτλ. πληρώνουν αδρά σε οικονομικά δύσκολες εποχές, όμως τα χρήματα αυτά τα κρατά η Πολιτεία και τα δίνει όποτε... θυμηθεί. Έτσι όμως δεν μπορεί να γίνει σοβαρός προγραμματισμός ελέγχων, οι ελεγκτές αντιδρούν και δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο το πρόσφατο παράδειγμα στην Ιχθυόσκαλα της Ν. Μηχανιώνας.

Σε μια Περιφέρεια, όπως της Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι η «κορωνίδα» της αγροτικής παραγωγής στη χώρα και είναι πρώτη στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων πανελλαδικά, οι δυσχέρειες στη διεξαγωγή των ελέγχων έχουν επιπτώσεις στο καλό όνομά της στις αγορές στόχους. Και επιπλέον δημιουργείται ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα στους εξαγωγείς, που αφορά στη σημαντική υστέρηση σε επίπεδο ταχύτητας, στερώντας από τη χώρα μας κρίσιμες αγορές, τις οποίες καλύπτουν οι ανταγωνιστές μας.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς είναι η έλλειψη προσωπικού. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα. Κυριολεκτικά αδειάζουν, ειδικά από επιστημονικό προσωπικό, καθώς οι συνταξιοδοτήσεις δεν αναπληρώνονται. Είναι αναγκαία η πρόσληψη προσωπικού. Εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό ή έστω είναι μακροπρόθεσμο, έχουμε προτείνει στο αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στην προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος, με την πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Αρκεί αυτή να γίνεται εγκαίρως και την κατάλληλη εποχή. Οι υπηρεσίες μας έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, μεταξύ των οποίων και η προκήρυξη των θέσεων των εποχιακών για ολόκληρη τη χώρα, με την πληρωμή τους απευθείας από το υπουργείο, ώστε να απαλλαχτούν οι περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες από μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, που προσθέτουν επιπλέον διοικητικό έργο. Για να είναι αποτελεσματική βέβαια, η συνεισφορά του εποχιακού προσωπικού, η πρόσληψή του θα πρέπει να ολοκληρώνεται στην αρχή κάθε έτους.

Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνεται και ο απαιτούμενος προγραμματισμός και συντονισμός (σε ετήσια βάση) του ελεγκτικού έργου. Ως Περιφέρεια λάβαμε μέτρα. Υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ και συνεργαζόμαστε με τους άλλους ελεγκτικούς φορείς, προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους και να εμπλουτίσουμε την γκάμα των ελέγχων με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς. Επίσης, επεκτείναμε χωροταξικά τους ελέγχους, προκειμένου να περιορίσουμε και το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων ελέγχων, που δημιουργούν αρνητικό κλίμα και δικαιολογημένη δυσαρέσκεια στην αγορά.

Πλέον αποφεύγουμε τον παραλογισμό μια περιοχή ή μια γκάμα προϊόντων να ελέγχονται επαναλαμβανόμενα και άλλες περιοχές ή άλλα προϊόντα να μην ελέγχονται ποτέ. Αυτό που συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα είναι το παράνομο εμπόριο, το οποίο αποτελεί μάστιγα τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους συνεπείς, νόμιμους εμπόρους, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την αδικία των ελέγχων, τους οποίους δεν υφίστανται οι παράνομοι στο πεζοδρόμιο, έξω από το μαγαζί τους... Είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσει και μάλιστα άμεσα η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι για τους συγκεκριμένους ελέγχους.

Προβληματικό είναι και το πλαίσιο της επιβολής και είσπραξης των προστίμων, όπου οι διευθύνσεις αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής των περιφερειακών ενοτήτων αδυνατούν να ανταποκριθούν. Αν θέλουμε να επιβάλλονται και να εισπράττονται πρόστιμα, η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο και να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές.

Ως Περιφέρεια έχουμε θέσει όλα αυτά τα προβλήματα υπόψη του υπουργείου, με στόχο να μην ασκούμε μόνο κριτική, αλλά να είμαστε εποικοδομητικοί, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων επίλυσης των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες μας. Πρωτίστως όμως φροντίζοντας για την προστασία των πολιτών, των εμπόρων, των εξαγωγέων και βέβαια της πρωτογενούς παραγωγής μας, που είναι η βασική πηγή ανάπτυξης για τη χώρα. Έλεγχοι ναι, αλλά ουσίας κι όχι για τα μάτια του κόσμου.

*Ο Φάνης Παπάς είναι αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ