Skip to main content

«Φανοί Πορείας»: Νέο βιβλίο από τον Νίκο Μέτρζο

Προσωπικότητες και γεγονότα της ελληνικής ιστορίας που «διατηρούνται στο μισοσκόταδο της λαϊκής μνήμης», αλλά αποτελούν «μικρά καντήλια στα εικονοστάσια των ελληνικών δρόμων» παρουσίασε ο Νίκος Μέρτζο
Προσωπικότητες και γεγονότα της ελληνικής ιστορίας που «διατηρούνται στο μισοσκόταδο της λαϊκής μνήμης», αλλά αποτελούν «μικρά καντήλια στα εικονοστάσια των ελληνικών δρόμων» παρουσίασε ο Νίκος Μέρτζος στο βιβλίο του «Φανοί Πορείας».

«Στο βιβλίο αξιολογούνται γεγονότα και μνημονεύονται σημαντικοί Έλληνες, οι οποίοι άνοιξαν μονοπάτια στην πορεία του ελληνισμού και δείχνουν, ως ένα βαθμό, την προοπτική της σημερινής Ελλάδος», σημειώνει ο συγγραφέας και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Από την πορεία του Γένους μετά την Άλωση και την Εθνεγερσία στη Μακεδονία μέχρι τη σύγχρονη υπερανάπτυξη της Αθήνας και την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Νίκος Μέρτζος επιχειρεί να προσεγγίσει κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας και σύγχρονης πραγματικότητας μέσα από μια διαφορετική σκοπιά. «Ελπίδα μου είναι οι νεότεροι να προσεγγίσουν την ελληνική ιστορία, ταυτότητα και παράδοση από άλλο πρίσμα, όχι το καθιερωμένο της φοβίας, της εσωστρέφειας, της προγονολατρείας και της ασύστολης κομπορρημοσύνης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το ελληνικό κράτος έχει εστιαστεί στην Αρχαιότητα, αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο Ελληνισμός», προσθέτει.

Ως «φανούς πορείας» αξιολογεί, εξάλλου, και σημαντικές προσωπικότητες. Ο Ιωάννης Κωλέττης, «εμβληματική μορφή της Εθνεγερσίας, χωρίς τον οποίο δεν νοείται Νεότερη Ιστορία της Ελλάδος», ο Σπύρος Σπυρομήλιος, του οποίου «ο βίος και η οικογένειά του είναι μια ζωντανή λαμπρή επιτομή της Ιστορίας και της Παλιγγενεσίας του Νέου Ελληνισμού», οι γηγενείς Μακεδονομάχοι, που υπήρξαν «η ένοπλη ραχοκοκαλιά του Μακεδονικού Αγώνα, οι τροφοδότες του και οι οδηγοί του, το διεκδικούμενο ζωντανό έπαθλό του και το Ιερό Σφάγιόν του», ο Κωνσταντίνος Τσάτσος ως πολιτικός, αλλά και ως ακαδημαϊκός, ο πολιτικός Νικόλαος Μάρτης και ο ομότιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Μουτσόπουλος, είναι μερικοί μόνο από τους σημαντικούς Έλληνες που μνημονεύονται.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Μίλησαν ο δημοσιογράφος Γεράσιμος Δώσσας και ο λογοτέχνης, Νικόλαος Πασχαλίδης.