Skip to main content

«Φαντάσματα» 150 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης

Για 150 εργαζόμενους – φαντάσματα στον τομέα της καθαριότητας έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την καθαριότητα.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Για 150 εργαζόμενους – φαντάσματα στον τομέα της καθαριότητας έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τα προβλήματα καθαριότητας, στην οποία ήταν παρόντες όλοι οι αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης, οι 21 από αυτούς αποκαλύφθηκε ότι εργάζονται στην TV100, και επέστρεψαν στην υπηρεσία καθαριότητας. Οι υπόλοιποι δημοτικοί υπάλληλοι, που με απόσπαση πήγαν σε άλλη υπηρεσία, ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διαβεβαίωσε ότι σε δέκα ημέρες η κατάσταση με τα σκουπίδια θα έχει ομαλοποιηθεί, ενώ μέχρι το καλοκαίρι ο τομέας της καθαριότητας θα έχει οργανωθεί. «Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε μια Θεσσαλονίκη ανθρώπινη» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Όπως είπε επί πέντε μέρες (συμπεριλαμβανομένου και του τριημέρου της 25ης Μαρτίου), υπήρχε μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ενώ είχε παρουσιαστεί και το πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό των καυσίμων από την ΈΚΟ. Αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η κατάσταση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί η απόφαση για τη συνδρομή ιδιωτών, ενώ ζητήθηκε η βοήθεια από άλλους δήμους, όπως της Καλαμαριάς, των Συκεών και του Πανοράματος, που διέθεσαν απορριμματοφόρα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, δόθηκαν από την Μονάδα Διαλογής Ανακύκλωσης, δυο απορριμματοφόρα, προκειμένου να συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ.Μπουτάρης επανέλαβε πολλές φορές, ότι δεν σκοπεύει ο δήμος να ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία της καθαριότητας, σημειώνοντας ότι θέση του είναι η εν λόγω υπηρεσία να λειτουργεί με μόνιμο προσωπικό. Άσκησε, δε, κριτική στο ΠΑΜΕ γιατί την περασμένη Δευτέρα εμπόδισε ιδιωτικά απορριμματοφόρα να βγουν στους δρόμους να συνδράμουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

Αναφερόμενος στο θέμα του κόστους της αποκομιδής των σκουπιδιών, σημείωσε ότι με τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα κοστίζει μόλις 70 ευρώ ο τόνος σκουπιδιών για τη μεταφορά του στον ΣΜΑ, ενώ για τον δήμο με τους δημοτικούς υπαλλήλους φτάνει τα 280 ευρώ. «Στόχος μας είναι αυτό το ποσό να περιοριστεί στα 120 ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η υπηρεσία καθαριότητας δεν δουλεύει και δεν έχει μέσα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, που λειτουργεί μόνο 12 ώρες την ημέρα, αλλά και με την απόφασή του να πάρει πίσω, τόσο τους κάδους ανακύκλωσης, όσο και τα απορριμματοφόρα που διέθετε. «Ας έρθει να τα πάρει» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Μπουτάρης, κάνοντας λόγο για «απειλές» και «εκβιασμό» περί κλεισίματος του ΧΥΤΑ. Σημείωσε πως ο Δήμος καταβάλει εμπρόθεσμα το ποσό που του αναλογεί ως τέλη ταφής απορριμμάτων. Ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση με την Ε.Ε.Α.Α.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή, για να λειτουργήσει σωστά η υπηρεσία αποκομιδής, με τα 25 – 30 απορριμματοφόρα που έχει διαθέσιμα, το ελάχιστο προσωπικό που χρειάζεται είναι τουλάχιστον 180 άτομα, όταν υπάρχουν μόλις 67. Όπως είπε τον Ιανουάριο, η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε 68 απορριμματοφόρα και 12 τράκτορες, από τα οποία εν λειτουργία ήταν μόλις εννέα και ένας αντίστοιχα. Σήμερα όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι στη διάθεση του δήμου, 25 απορριμματοφόρα και δυο τράκτορες. Υπογράμμισε ότι η προηγούμενη διοίκηση άφησε χρέος 600.000 στην ΕΚΟ (υπάρχει πλαφόν πίστωσης στις 500.000).

Ο κ. Μπουτάρης έβαλε κατά της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, καθώς όπως εξήγησε από τους 135 νεοπροσλαμβανόμενους συμβασιούχους, μόλις οι 22 ήταν ικανοί για την αποκομιδή. «Οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν είναι κοινωνικές υπηρεσίες, δεν μπορούμε να μαζεύουμε στρατιές ανέργων» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους να «βάλουν πλάτη» για να καθαρίσει η πόλη και ζήτησε από τους πολίτες να συνεργαστούν και να μην κατεβάζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ προανήγγειλε πρόστιμα για τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις που βγάζουν στα πεζοδρόμια τα σκουπίδια τους όπως, χαρτόνια και κιβώτια. Επισήμανε πως θα μοιραστούν πόρτα-πόρτα σακούλες του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί ο τηλεφωνικός αριθμός που θα μπορούν να καλούν οι πολίτες, προκειμένου η σχετική υπηρεσία του Δήμου να τα περισυλλέγει ανά 10-15 ημέρες.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Σκληρή κριτική στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κ. Γκιουλέκας, αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Μπουτάρης. «Οι συνεχείς δικαιολογίες δεν μπορούν να καλύψουν την ανικανότητα και την απραξία της νέας διοίκησης τού Δήμου Θεσσαλονίκης. Απ' ότι φαίνεται, ο κ. Μπουτάρης έχει εξασφαλίσει γι' αυτόν και για την ομάδα του μια πρωτότυπη ασυλία. Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης Ομάδα Δημιουργίας. «Προφανώς για τον κ. Μπουτάρη φταίνε πάντα όλοι οι άλλοι. Ακούσαμε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης να επιρρίπτει ευθύνες στους πάντες, τους εργαζομένους, το σύστημα της καθαριότητας, ακόμη και στους ίδιους τους πολίτες που... τολμούν και κατεβάζουν τα σκουπίδια στους δρόμους, εξαιρώντας τον εαυτό του και τη δημοτική ομάδα του» υπογράμμισε. Κάλεσε τον κ. Μπουτάρη, να αφήσει «τις δημόσιες σχέσεις, την εξωτερική πολιτική και τις συναντήσεις με τον Νταβούτογλου, να αναλάβει τις ευθύνες του και να σκύψει στην καθημερινότητα του πολίτη.

Επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε και ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια απαξίωσης του τομέα καθαριότητας, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του.