Skip to main content

Φάουτσι: Ίσως δεν μάθουμε ποτέ την προέλευση του κορωνοϊού

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ δήλωσε πως νιώθει πως είναι «πιο πιθανό» ο ιός να μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους.

Ίσως να μη μάθουμε ποτέ την ακριβή προέλευση του κορωνοϊού δηλώνει τώρα ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, λίγες ημέρες μετά την έρευνα που διέταξε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω και μέσα σε διάστημα 90 ημερών οι πιθανές πηγές της νόσου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο MSNBC, ο Φάουτσι δήλωσε πως παρότι νιώθει πως είναι «πιο πιθανό» ο ιός να μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους, σημείωσε ότι ακόμη δεν ξέρουμε ποια είναι η προέλευσή του.

Ο Φάουτσι ανέφερε ακόμη ότι οι πληροφορίες ότι τρεις ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είχαν αρρωστήσει τον Νοέμβριο του 2019 αυξάνουν τις πιθανότητες του σεναρίου η COVID -19 να προέκυψε από διαρροή εργαστηρίου, διευκρίνισε ότι οι αναφορές αυτές πρέπει να επιβεβαιωθούν παρότι η μετάδοση από τον ζώο στον άνθρωπο είναι κάτι που «πάντα συνέβαινε».

«Χρειάζεται να παρατηρεί κανείς τη σύνδεση αλλά και τα στοιχεία ότι υπάρχει κάτι άλλο, όπως μια διαρροή εργαστηρίου», διευκρίνισε.

«Αυτές είναι ανοιχτές πιθανότητες. Ίσως να μην ανακαλύψουμε ποτέ τι πράγμα είναι αυτό», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο πρώην αρχηγός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (MI6), έκανε λόγο για σίγουρη καταστροφή των στοιχείων που αποδείκνυαν πιθανή «διαρροή» του κορωνοϊού από εργαστήριο της Γουχάν.

Πηγή: kathimerini.gr