Skip to main content

Φάρμα Δοξάτου: Με crowd funding το ξεκίνημα μιας φιλόδοξης ιδέας

Ο Τάσος Καρκαντζέλης επαναφέρει την πολυκαλλιέργεια που πιστεύει ότι αποτελεί την απάντηση για τον μικρό αγρότη. Το project που θέλει να επεκταθεί.

Ο Τάσος Καρκαντζέλης πήρε την απόφαση, έκανε το πρώτο καθοριστικό βήμα και τώρα καλεί όσους πιστεύουν στις προοπτικές της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και στη συνδυασμένη ανάπτυξή τους, να στηρίξουν μέσω crowdfunding το εγχείρημα της κτηνοτροφικής συμπαραγωγής με πολυκαλλιέργεια που ακούει στην ονομασία "Φάρμα Δοξάτου".

Στις 6 Απριλίου άνοιξε για το ευρύ κοινό στην πλατφόρμα Give & Fund το project της Φάρμας Δοξάτου. Ο στόχος είναι η συγκέντρωση, μέχρι τις 22 Μαΐου, 4.000 ευρώ για τον πιλοτικό αγρό των 4 στρεμμάτων, που φιλοδοξεί να δείξει το δρόμο για το επόμενο σχέδιο του κ. Καρκαντζέλη και των συνεργατών του, που είναι η αξιοποίηση, από ανώνυμη εταιρεία, μίας έκτασης 400 στρεμμάτων στο Δοξάτο Δράμας.

"Αυτό το οποίο θέλουμε να αποδείξουμε είναι ότι το project μας μπορεί να γίνει μια μεγάλη πρόταση αλλαγής για τους αγρότες με μικρούς κλήρους", τόνισε στη Voria.gr, προσθέτοντας:

"Στην Φάρμα Δοξάτου εφαρμόζουμε σε μια διαχειρίσιμη κλίμακα ένα μοντέλο που μπορεί να δώσει λύση στο γενικότερο πρόβλημα της παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα. Εφοσον τα πρώτα βήματα κριθούν θετικά, έχουμε έτοιμες άλλες δύο φάρμες στην Δράμα. Επίσης,είναι σε αναμονή άλλες δύο φάρμες στην Κρήτη και την Αρτα".

Με τον πιλοτικό αυτό αγρό, ιδιοκτησίας του, ο Δοξατινός Τάσος Καρκαντζέλης δηλώνει βέβαιος πως θα αποδειχθεί ότι η πολυκαλλιέργεια, σε αυτά τα 4 στρέμματα, μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλό ετήσιο εισόδημα σε μια αγροτική οικογένεια και σε βάθος τετραετίας, όταν θα υπάρχουν έσοδα και από τη δενδροκαλλιέργεια, σε δύο οικογένειες, όταν ο ίδιος, ως σήμερα, από την ενοικίασή τους παίρνει 120 ευρώ το χρόνο.

Σε αυτό λοιπόν τον πειραματικό αγρό των 4 στρεμμάτων, έχουν ήδη φυτευτεί 150 συκιές και στις 22 του μηνός φέρνουν 600 κότες αναπαραγωγής, που από τον Ιούλιο που θα αρχίσουν να γεννάνε θα δίνουν κατά μέσο όρο 400 αυγά ημερησίως. Στο χωράφι σύντομα θα έρθει και μια χοιρομάνα που θα γεννάει 8+ 8 γουρουνάκια το χρόνο.

Ο κ. Καρκαντζέλης μηχανικός ο ίδιος και με εμπειρία δεκαετιών στο κλάδο τροφίμων - από παιδί στα καπνοχώραφα μέχρι και σύμβουλος επιχειρήσεων σε πάνω από 40 εταιρείες- τα έχει υπολογίσει όλα με λεπτομέρεια, τις ζωοτροφές που θα εξασφαλίζει ο πιλοτικός αγρός, τις προμήθειες που θα αγοράζονται, εμβολιασμούς, τα πρόσθετα έσοδα που θα μπούνε στην τετραετία όταν αρχίσουν να αποδίδουν οι συκιές.

Ωστόσο η Φάρμα Δοξάτου, στόχο έχει την αξιοποίηση 400 στρεμμάτων, χωράφια που κάποια παραχωρούνται από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και κάποια ενοικιάζονται από μικροκληρούχους.

Η Φάρμα των 400 στρεμμάτων στηρίζεται στο ίδιο σχέδιο. Θα περιλαμβάνει 50 αγελάδες, 10 χοιρομάνες και 10.000 κότες, που θα ζούνε ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον και θα τρέφονται με βιολογικά παραγόμενες τροφές.

Σε τμήμα 200 στρεμμάτων αυτής της έκτασης, θα καλλιεργείται για ζωοτροφή, βίκος το χειμώνα και σόργος το καλοκαίρι ή καλαμπόκι και φασόλια.

Στη Φάρμα Δοξάτου θα δημιουργηθεί ένα μικρό εργαστήριο παστερίωσης, ξήρανσης και τυποποίησης επιτρέποντας έτσι την πώληση επώνυμων προϊόντων αλλά και την αξιοποίηση των πλεονασματικών και μη εμπορεύσιμων προϊόντων με την παρασκευή παραδοσιακών τροφίμων (τραχανάς, καβουρμάς κλπ).

Σε συνεργασία με άλλες φάρμες, αλλά και αξιοποιώντας το internet, η Φάρμα Δοξάτου θα φτάνει απευθείας στον καταναλωτή, αλλά και στα μεγάλα σημεία πώλησης, χωρίς ενδιάμεσους.

Η επιχείρηση Φάρμα Δοξάτου θα είναι ανώνυμη εταιρεία στην οποία θα μετέχει ο κ. Καρκαντζέλης και άλλοι δύο - τρεις Δοξατινοί, ένας από τους οποίους ασχολείται με κηπευτικά και άλλος με τη μελισσοκομία, όπως και κάποιοι επενδυτές. Για την ανάπτυξη της Φάρμας θα απαιτηθούν 200.000 ευρώ τα οποία αν δεν συγκεντρωθούν άμεσα, το project θα ξεκινήσει "σπάζοντας" σε φάσεις, με 60.000 ευρώ να διατίθενται για την πρώτη φάση.