Skip to main content

Φαρμακευτικές: Bαριά φοροεισπρακτικά τα νέα μέτρα στα φάρμακα

Ο κλάδος κάνει λόγο για νέα οριζόντια μέτρα που δεν αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά καθαρά βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα.

Έντονη δυσαρέσκεια στη δέσμη των μέτρων για την πολιτική φαρμάκου που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας εξέφρασε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Σημειώνεται ότι τα μέτρα προήλθαν κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο κλάδος κάνει λόγο για νέα οριζόντια μέτρα που δεν αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά καθαρά βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα, τα οποία δεν εξασφαλίζουν τη μείωση του clawback κατά 30%, που είναι και μνημονιακή υποχρέωση.

Όπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωσή του, τα μέτρα θέτουν περιορισμούς στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων ή και την καθιστούν απαγορευτική, γεγονός που θα έχει άμεσες και δυσμενέστατες επιπτώσεις στους ασθενείς, πλήττουν την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν ούτε στέρεα δημοσιονομικά οφέλη ούτε, το κυριότερο, καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Προειδοποιούν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εξαντλούν τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο Κλάδος του Φαρμάκου και δημιουργούν συνθήκες αποεπένδυσης.

Ζητούν, τέλος, διαβούλευση πριν την κατάθεση και ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου όσο και μετά στις επικείμενες υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν τα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί το όφελος των ασθενών και η βιωσιμότητα του Κλάδου και του Συστήματος Υγείας.