Skip to main content

Φαρμακευτικό Μουσείο: Ταξίδι με ένα κλικ στα μυστικά της φαρμακευτικής ιστορίας

Μέσα από τη συλλογή φωτογραφιών οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν ένα φαρμακείο πολεμικού πλοίου από τις αρχές του 1800

Ταξίδι με ένα κλικ στα μυστικά της ελληνικής φαρμακευτικής ιστορίας έχουν την ευκαιρία να κάνουν οι επισκέπτες της καινούργιας ιστοσελίδας του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, του μοναδικού που υπάρχει στην Ελλάδα και ήδη έχει συμπληρώσει 14 χρόνια λειτουργίας. Πληκτρολογώντας το www.hepham.gr εισέρχονται σε έναν μαγικό κόσμο, που τους μυεί στην ιστορία της Φαρμακευτικής μέσα από περισσότερα από 3.300 σπάνια αντικείμενα και κειμήλια, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μοναδικές φωτογραφίες από φαρμακευτικά έπιπλα, βιβλία συνταγών, επιστολόχαρτα φαρμακείων και φιαλίδια με φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, που χρονολογούνται από το 1900 και ακόμη παλαιότερα, δίνουν στους επισκέπτες της ιστοσελίδας την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο παρελθόν, τότε που το φαρμακείο αποτελούσε σημαντικό τόπο συνάντησης των ανώτερων αρχών των κωμοπόλεων κι όπου εκτός από την παρασκευή φαρμάκων γίνονταν και εξετάσεις αίματος, καρδιάς, ακόμη και ακτινογραφίες.

Μέσα από τη συλλογή φωτογραφιών οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν ένα φαρμακείο πολεμικού πλοίου από τις αρχές του 1800, βιβλία φαρμακευτικής από την εποχή του Όθωνα και χειρόγραφα επιστολόχαρτων από διάφορα φαρμακεία, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Θεσσαλονίκη, με σπάνιες πληροφορίες, οι οποίες δίνουν το στίγμα της εκάστοτε εποχής.

Ιστορικής αξίας είναι και τα επιβλητικά φαρμακευτικά έπιπλα που φιλοξενούνται στο Μουσείο και αποτυπώνονται στο φωτογραφικό υλικό της ιστοσελίδας του Μουσείου. Προέρχονται από το φαρμακείο «Η Έλαφος» του Ζαφειρίου Σφύρα στον Βόλο, το οποίο διέθετε μία περίτεχνη κρυστάλλινη βιτρίνα σχεδιασμένη στο Παρίσι και κατασκευασμένη το 1889 στη Βιέννη. Ξεχωρίζει, επίσης, μία μεγάλη σύνθεση με δρύινες βιτρίνες, κατασκευασμένη στην Βιέννη, με ύψος 4,90 μέτρα και πλάτος 6,40. Μετά από πολλά χρόνια, το φαρμακείο και τα έπιπλα κατέληξαν στον φαρμακοποιό Δημήτρη Πάνου, του οποίου ο γιος Μιχαήλ τα δώρισε στο μουσείο.

Στις θεματικές ενότητες της ιστοσελίδας περιλαμβάνονται επίσης ένα εισαγωγικό κείμενο-καλωσόρισμα στον επισκέπτη, δελτία Τύπου από τα εγκαίνια του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, από τις δράσεις που υλοποιεί και από τις ξεναγήσεις επισκεπτών από όλο τον κόσμο, καθώς και βίντεο από συνεντεύξεις στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας του Διοικητικού Συμβουλίου και του Έφορου του Μουσείου για τη λειτουργία και τις δράσεις του.

Στην ενότητα «Επικοινωνία» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικά οποιαδήποτε ερώτηση ή να ζητούν όποια πληροφορία θέλουν σχετικά με το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο.

Επίσης στην ενότητα «Επισκέψεις» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώνουν ηλεκτρονικό αίτημα με τα στοιχεία τους για επίσκεψη στο Μουσείο, το οποίο στεγάζεται  στο κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Φοίνικας). Είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις τρεις μετά το μεσημέρι και η είσοδος είναι δωρεάν.

Σε περίπτωση οργανωμένων ομαδικών επισκέψεων, υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του και άλλες ημέρες και ώρες έπειτα από συνεννόηση και με δωρεάν ξενάγηση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν και στα τηλέφωνα 2310-471776 και 6942985099.