Skip to main content

Φαρμακοποιοί: Μας χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ

Είναι αδιανόητο οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη ενός λαού που υποφέρει, είπε ο πρόεδρος του ΠΣΦ.

Έρμαιο εγχώριων και αλλοδαπών συμφερόντων που χρησιμοποιούν ως «Δούρειο Ίππο» τους φαρμακοποιούς για να αυξήσουν τις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωπό του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αυτό δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά αποδεικνύεται με στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές των αντιστοίχων σκευασμάτων σε άλλες χώρες όπως στο Βέλγιο ή την Ιταλία είναι μέχρι και 147% υψηλότερες.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η απελευθέρωση των τιμών που θα εφαρμοσθεί από 1η Ιανουαρίου θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών στα φαρμακεία. «Με απλά λόγια θα κάνουμε εμείς τη λεγόμενη "βρώμικη δουλειά" για να έλθει  μετά η ώρα των σούπερ μαρκετ όπου θα φαίνεται στον κόσμο να μειώνουν τις τιμές, που στο μεταξύ θα έχουν πάει στα ύψη» τονίστηκε.

Ανακοίνωσε ακόμη πως για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιες ήταν και πού θα φτάσουν οι τιμές, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα λειτουργήσει το δικό του Παρατηρητήριο Τιμών από τον καινούργιο χρόνο.

«Είναι αδιανόητο οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη ενός λαού που υποφέρει» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος.

Επισήμανε ακόμη πως τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ως εκ τούτου μπορεί να  έχουν σοβαρές παρενέργειες εάν ο καταναλωτής τα προμηθεύεται χωρίς τη συμβουλή ή την επίβλεψη του φαρμακοποιού αλλά ακόμα και αν οι συνθήκες διάθεσης είναι μη ελεγχόμενες.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, για τον λόγο αυτό προφανώς και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης σε επιστολή του στις 10.11.2016 προς τον Υπουργό Υγείας θέλοντας να εξασφαλίσει ότι η «απελευθέρωση» θα προχωρήσει αναφέρει:

«Όπως γνωρίζετε, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) δεν αποζημιώνονται και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνουν την κρατική δαπάνη υγείας. Συνεκτιμώντας το γεγονός αυτό, ο ν. 4254/2014 εξαιρεί ρητά τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ από το καθεστώς τιμολόγησης και ανωτάτων τιμών, που ισχύει για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, και προβλέπει ότι οι τιμές καθ’ όλα τα στάδια διάθεσής τους (ex-factory, χονδρική, λιανική) θα καθορίζονται ελεύθερα από τον παραγωγό. Προς το σκοπό δε προσαρμογής στο νέο αυτό περιβάλλον, ο ανωτέρω νόμος προβλέπει μεταβατική περίοδο κατά την οποία δεν επιτρέπεται αύξηση της λιανικής τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.».

Ο κ. Λουράντος τόνισε πως κανείς δεν θα θυμάται ότι οι τιμές ήταν σημαντικά χαμηλότερες πριν απελευθερωθούν, λέγοντας πως κάτι αντίστοιχο συνέβη με το βρεφικό γάλα του κ. Χατζηδάκη.