Skip to main content

FAZ: Από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα η υπόθεση Folli Follie

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που συχνά απηχεί τις απόψεις του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου.

Η πολύκροτη υπόθεση Folli Follie απασχολεί σήμερα τον γερμανόφωνο τύπο. Δεν λείπουν και οι αναφορές στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βαυαρία για το "μικρό" συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που συχνά απηχεί τις απόψεις του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου, αναφέρεται στην υπόθεση Folli Follie. Πρόκειται για «ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά επιχειρηματικά σκάνδαλα τον τελευταίο καιρό», επισημαίνει, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει ότι για πολλά χρόνια η επιχείρηση παρουσιαζόταν ως μία ελληνική «ιστορία επιτυχίας». Σύμφωνα με την εφημερίδα «η Folli Follie παρέσυρε στον γκρεμό ολόκληρο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι ενδοιασμοί για τη μετοχή του ομίλου FF προκάλεσαν απώλειες για όλες τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και δυσπιστία για την ελληνική επιχειρηματικότητα συνολικά. Φαντάζει πλέον δύσκολο για τη Folli Follie να επιβιώσει. Ενώ, κατά τα φαινόμενα, ο υποτιθέμενος τζίρος είναι διπλάσιος από την πραγματική αξία του, τα χρέη είναι απολύτως αληθινά».

H εφημερίδα επισημαίνει ότι «στην έδρα της επιχείρησης, 30 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, επικρατεί φόβος, καθώς εκεί απασχολείται ο ένας στους πέντε από τους συνολικά 4.800 εργαζόμενους. Τα αίτια της συγκάλυψης συνιστούν γρίφο. Η οικογένεια των ιδρυτών (της επιχείρησης) μπορεί να έχει ελικόπτερο, σκάφος και ιδιόκτητη βίλα, αλλά δεν διαθέτει ακριβά χόμπυ, όπως για παράδειγμα μία ποδοσφαιρική ομάδα. Ίσως το κίνητρο να ήταν απλώς η επίδειξη εντυπωσιακών οικονομικών μεγεθών, που θα εξασφάλιζε πρόσβαση στον φιλάρεσκο κόσμο των πιο ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων».

Επισκέπτες «από Αθήνα και Βερολίνο» για την CSU

Την κομματική εκδήλωση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζει η εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης το Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για το αποκαλούμενο «μικρό» συνέδριο του «μικρού» κυβερνητικού εταίρου της Άγκελα Μέρκελ, το οποίο όμως έχει μεγάλη σημασία ενόψει κρίσιμων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και για την τοπική Βουλή σε ανατολικογερμανικά κρατίδια με ισχυρή παρουσία της qκροδεξιάς. Πώς εξηγείται η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ιστορικό μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Ζέεον; Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο οικοδεσπότης Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ηγετικό στέλεχος της CSU, «τιμά την παράδοση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κάποτε είχαν προσκαλέσει στο Βίλντμπαντ Κρόιτς έναν Βρετανό επικεφαλής του (συντηρητικού) κόμματος, ονόματι Ντέιβιντ Κάμερον και μετά από λίγα χρόνια τον προσκαλούσαν ως πρωθυπουργό της Βρετανίας. Ο Ντόμπριντ θεωρεί απολύτως απαραίτητο να αναλάβει τα κυβερνητικά ηνία στην Αθήνα ο φίλος του ο Κυριάκος. Η εχθρική στάση της CSU στο απόγειο της ευρω-κρίσης δεν έχει ξεχαστεί. Την εποχή εκείνη ο Ντόμπριντ συνιστούσε στους Έλληνες να αποχωρήσουν γρήγορα από το ευρώ και τους δασκάλευε ότι η ευρωζώνη δεν είναι κανένα 'κλαμπ για αραχτούς'. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Ζέεον, σε θερμοκρασία μείον δύο βαθμών, ο Μητσοτάκης δεν θέλει να αποπληρώσει παλαιά στερεότυπα, αλλά να κοιτάξει μπροστά».

Η εφημερίδα της Βόννης επισημαίνει ότι «ο Μητσοτάκης ταιριάζει στον προεκλογικό αγώνα της CSU ενόψει ευρωεκλογών. Αυτή τη φορά το κόμμα παρουσιάζεται εξόχως φιλο-ευρωπαϊκό και θέλει να κρατήσει τις μέγιστες δυνατές αποστάσεις από την ευρω-σκεπτικιστική AfD, καθώς ο αντιπρόεδρός του, Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι ο κοινός υποψήφιος όλων των ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων για την εκλογική αναμέτρηση στις 26 Μαίου. Ο νέος προσανατολισμός της CSU φαίνεται και από τη λίστα των προσκεκλημένων: η περσινή πρόσκληση προς τον (πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ) Όρμπαν ισοδυναμούσε με ανατρεπτική πρόκληση για το αδελφό κόμμα της CDU. (…) Αυτή τη φορά οι Χριστιανοκοινωνιστές επιλέγουν μία διαφορετική αφετηρία, προετοιμάζοντας εποικοδομητικά κατά κάποιον τρόπο την επικείμενη επίσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα».

«Η φωνή των φτωχών»

Η εφημερίδα Weser Kurier της Βρέμης σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα το Σαββατοκύριακο παρουσιάζει το νέο πολιτικό κόμμα που ίδρυσε ο ηθοποιός Πάυλος Κοντογιαννίδης. Πρόκειται για το «Κίνημα Φτωχών Ελλάδας» (ΚΦΕ). Ο αρθρογράφος σχολιάζει: «Ένα κόμμα των φτωχών, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των κοινωνικά αδύναμων; Αυτό θα ήταν κάτι πρωτοφανές και για την Ελλάδα. Η αναγνωρισιμότητα του νέου πολιτικού σχήματος είναι εξ' αρχής πολύ μεγάλη και αυτό οφείλεται και στον ιδρυτή του. (…) Είναι ηθοποιός αλλά και ραδιοφωνικός παραγωγός και μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλής. Το όνομά του: Παύλος Κοντογιαννίδης.

Η εφημερίδα της Βρέμης επισημαίνει ότι «το 2017, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό των Ελλήνων που απειλούνται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε στο 35%. Πρόκειται για 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους. Για τον Κοντογιαννίδη ένας λόγος παραπάνω να διαφημίζει το κόμμα του. Άλλωστε η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιων κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Τον Μάιο του 2019 διεξάγονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, παράλληλα με τις ευρωεκλογές. Το αργότερο τον Οκτώβριο γίνονται νέες εκλογές για τη Βουλή των Ελλήνων».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle