Skip to main content

FAZ: «Ελληνική άνοιξη»

Ο σκεπτικισμός Γερμανίας και Ολλανδίας στην πρόωρη αποπληρωμή των πιστώσεων του ΔΝΤ μεταξύ άλλων στα θέματα της επισκόπησης Τύπου.

«Η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει σε σημαντικό βαθμό την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πρόκειται αναμφίβολα για μία θετική εξέλιξη, η οποία δεν θα πρέπει όμως να οδηγήσει την Αθήνα σε απερίσκεπτες κινήσεις», σχολιάζει στις οικονομικές της σελίδες η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο "Ελληνική άνοιξη". Η χώρα παραμένει υπερχρεωμένη, υπενθυμίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. Η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές οφείλεται στη βεβαιότητα των επενδυτών ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό την ασπίδα του Eurogroup. Η εντυπωσιακή μείωση της απόδοσης ελληνικών ομολόγων σχετίζεται άμεσα με τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα πολλών χωρών της Eυρωζώνης. Περίπου το 40% των ομολόγων από χώρες του ευρώ έχουν σήμερα αρνητικές αποδόσεις. Η αναζήτηση για ελκυστικά επιτόκια οδηγεί κατά συνέπεια πολύ γρήγορα τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στα ελληνικά ομολόγα. Από τις αρχές του χρόνου υποχωρούν ωστόσο τα επιτόκια ομολόγων και άλλων χωρών της κρίσης, όπως της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Στην Αθήνα θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι ένα χελιδόνι δεν προμηνύει πάντα ένα ζεστό καλοκαίρι, παρόλα αυτά και μία όμορφη άνοιξη έχει αξία. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης φιλοξενεί στις οικονομικές της σελίδες ένα αναλυτικό άρθρο για την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα μια δεκαετία από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Αναφορικά με τα σχέδια της Αθήνας να αποπληρώσει πρόωρα πιστώσεις 3,7 δις που έλαβε από το ΔΝΤ η FAZ σημειώνει: «Ο ΕΜΣ διαμηνύει ότι θεωρεί σκόπιμη την πρόωρη αποπληρωμή μεταδίδει το Reuters. Παρόμοια άποψη δείχνει να έχει και το ΔΝΤ. Γερμανία και Ολλανδία ωστόσο βλέπουν την πρόωρη αποπληρωμή με σκεπτικισμό, διότι ανησυχούν για το κενό που θα αφήσει αποχωρώντας το Ταμείο στην διαδικασία ελέγχου εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

Die Welt: «Οι πρόσφυγες γίνονται γκαρσόνια»

«Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έρχονται κάθε χρόνο στη Γερμανία από τα δυτικά Βαλκάνια για να εργαστούν, παρατηρεί σε άρθρο της με τίτλο «Οι πρόσφυγες γίνονται γκαρσόνια» Die Welt. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα: «Σχεδόν το 25% των οικονομικών μεταναστών στη Γερμανία προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ όπως η Αλβανία, η Βοσνία, η Σερβία και η Β. Μακεδονία. Ο αριθμός τους πενταπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία. Πέρυσι έφθασαν τις 66.000, ενώ το 2015 ήταν μόλις 13.000. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι οικονομικοί μετανάστες προέρχονται από την Βοσνία Ερζεγοβίνη 32%, τη Σερβία 22%, το Κοσσυφοπέδιο 11% και το Μαυροβούνιο 2%. Μόλις όμως το 5% των μεταναστών από τα δυτικά Βαλκάνια έχουν λάβει άδεια παραμονής αορίστου χρόνου. Στους υπόλοιπους χορηγήθηκε άδεια μόνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Γεγονός πάντως είναι ότι τα τελευταία χρόνια η εισροή μεταναστών στη Γερμανία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μειώνεται. Στοιχεία του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας IW της Κολωνίας δείχνουν ότι ενώ το 2017 ήρθαν στη Γερμανία 683.000 μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες εντός και εκτός ΕΕ, το 2018 πέρασαν τα γερμανικά σύνορα 357.000 μετανάστες».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle