Skip to main content

FAZ για Ελλάδα: «Μια χώρα σαν πυριτιδαποθήκη»

Η θωράκιση των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν από τις πυρκαγιές στον γερμανικό Τύπο.

«Οι Αθηναίοι δεν μπορούν αυτό τον καιρό να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δίχως μάσκα. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στην πανδημία, αλλά στις δασικές πυρκαγιές στα βόρεια της ελληνικής πρωτεύουσας», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Μια χώρα σαν πυριτιδαποθήκη». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει επικαλούμενη κατοίκους ότι «όταν βρίσκεσαι έξω, είναι σχεδόν αδύνατο να αναπνεύσεις. Παντού μυρίζει φωτιά και ο ουρανός βρέχει στάχτη».

Ο Μητσοτάκης δεν πήγε διακοπές όταν η χώρα φλέγονταν

Σε άλλο σημείο η εφημερίδα της Φρανκφούρτης δημοσιεύει σχόλιο με τίτλο: «Καλά εξοπλισμένοι Έλληνες», στο οποίο παρατηρεί: «Είναι προφανές ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θέλει να τα πάει καλύτερα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από τον προκάτοχό του. Η χώρα διαθέτει σύστημα προειδοποίησης με SMS, χωριά και προάστια εκκενώνονται έγκαιρα. Το σημαντικότερο είναι ωστόσο ότι δεν υπάρχουν πια ειδήσεις όπως το 2018 στο Μάτι όταν ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής σηκώθηκε στον αέρα για να συντονίσει πυροσβεστικές δυνάμεις και προσγειώθηκε αμέσως διότι διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει καύσιμα. Εκτός αυτού κανείς δεν βρίσκονταν τότε στο κέντρο συντονισμού. Μέσα στο χάος αστυνομικοί κατηύθυναν οχήματα σε ένα λαβύρινθο στενών στο Μάτι. Περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στο μεταξύ όμως οι Έλληνες δεν έχουν πλέον την εντύπωση ότι οι υπηρεσίες διάσωσης υπηρετούν μόνο κομματικούς φίλους διασφαλίζοντας θεσούλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενίσχυσε την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ήδη από τον καιρό της πανδημίας και δεν πήγε διακοπές όπως άλλοι όταν η χώρα φλέγονταν. Το μέγεθος των πυρκαγιών στις παρυφές των Αθηνών ήταν τέτοιο που ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανακοινώσει στον πληθυσμό ότι έρχονται δύσκολες μέρες».

170 γερμανοί πυροσβέστες αναχωρούν για την Ελλάδα

«Οι πυροσβέστες στην Ελλάδα έχουν φθάσει στα όριά τους μετά από αδιάλειπτη μάχη ημερών με τις αμέτρητες πυρκαγιές. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα λαμβάνει τώρα ολοένα και περισσότερη βοήθεια από το εξωτερικό, γράφει η ιστοσελίδα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας B24: «Από την πόλη Χόσμπαχ κοντά στο Ασάφενμπουργκ αναχώρησαν χθες για την Ελλάδα μονάδες της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών από το κρατίδιο της Έσσης. Πρόκειται για 170 άνδρες με 35 οχήματα».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle