Skip to main content

FAZ: Η Αθήνα πιέζει για χαμηλότερους στόχους

Στο αίτημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις επανέρχεται η εφημερίδα FAZ.

Στις οικονομικές σελίδες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει ότι "στη νέα ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που προαναγγέλλουν διαπραγματεύσεις, τον επόμενο χρόνο, για τη μείωση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων". Η εφημερίδα παραθέτει σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ στη συνέχεια σημειώνει ότι η νέα κυβέρνηση "μέσα στους επόμενους μήνες θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών, υλοποιώντας πολλές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνεχώς καθυστερούσαν μέχρι σήμερα. Κατ' αυτόν τον τρόπο εδραιώνεται η εμπιστοσύνη ότι μία χαλάρωση των στόχων του προϋπολογισμού όντως αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη και όχι σε ακριβά προεκλογικά δώρα".

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης υπενθυμίζει ότι "το συντηρητικό κυβερνών κόμμα είχε επικρίνει στο παρελθόν την αριστερή κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι είχε υπερεκπληρώσει τους στόχους, ώστε να έχει περιθώριο για να μοιράσει το αποκαλούμενο 'κοινωνικό μέρισμα' στην εκλογική του πελατεία". 

Λουκέτο στο "ελληνικό Αλκατράζ"

Μετά τη συζήτηση για την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εστιάζει σε μία εντελώς διαφορετική εξαγγελία από τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού: την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού για λόγους ασφαλείας. 'Οπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση από την Αθήνα "προφανώς κανείς δεν βλέπει άλλον τρόπο για να αντιμετωπίσει την ανομία στις φυλακές. Στις αρχές της χρονιάς και μέσα σε λίγες μέρες είχαμε δύο νεκρούς, οι οποίοι λέγεται ότι δολοφονήθηκαν από συγκρατούμενους. Ανακριτές κάνουν λόγο για μαφία του Κορυδαλλού. Δεν έλειψαν και οι εκβιαστές, οι οποίοι, με τη βοήθεια συνεργών, απαιτούσαν από τους συγγενείς πλούσιων κρατουμένων χρήματα έναντι 'προστασίας'. Παράδειγμα: ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης εξοπλισμών στο υπουργείο Άμυνας, ο οποίος έχει φυλακιστεί για δωροληψία".

Σύμφωνα με τη εφημερίδα "και οι υπάλληλοι στον Κορυδαλλό ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Ειδικοί επισημαίνουν, ότι στην Ελλάδα το σωφρονιστικό σύστημα υποχρηματοδοτείται. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στηλιτεύουν εδώ και καιρό την κατάσταση στο παλαιό σωφρονιστικό ίδρυμα, το οποίο χτίστηκε για 640 κρατούμενους, αλλά έχει στεγάσει μέχρι και 2.000". 

"Βρετανικό χιούμορ" ο Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνιγκ Στριτ;

Μάλλον ισοπεδωτικά τα σχόλια στον γερμανικό τύπο για την αναρρίχηση του Μπόρις Τζόνσον στο '"τιμόνι" της Βρετανίας. Ανατρέχοντας στο δημοσιογραφικό παρελθόν του, η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: "Ως νεαρός ανταποκριτής ο Μπόρις Τζόνσον είχε ασχοληθεί με την ΕΕ και τους θεσμούς της, διακρινόμενος για τη χαιρεκακία, την ειρωνία του, καθώς και την παραπλανητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μέι, από το 2016 μέχρι το 2018, ξεχώρισε για την έλλειψη επιτυχιών και για την αγενή ρητορική του. Πολλοί από εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί του έχουν δυσάρεστες αναμνήσεις. Το ότι ο Τζόνσον γίνεται τώρα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα τους φαίνεται ως μία πρόκληση του πεπρωμένου. Ή ως ένα κακόγουστο αστείο".

"Βρετανικό χιούμορ" είναι ο εύγλωττος πρωτοσέλιδος τίτλος της Tageszeitung  πάνω από μία φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να ποζάρει δίπλα στον αδριάντα του Τσόρτσιλ. Για τη Süddeutsche Zeitung "η αναρρίχηση του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία είναι η νεότερη απόδειξη για τη δυσλειτουργία του πολιτικού συστήματος στη Βρετανία. Εδώ και πολύ καιρό κανένας πρωθυπουργός δεν έχει εδραιωθεί με τόσο αντιδημοκρατικό τρόπο, αναλαμβάνοντας τα ηνία σε μία ώρα έσχατης ανάγκης και μάλιστα με τόσο ασήμαντα προσόντα". Τέλος, η Badische Zeitung σημειώνει: "Η Βρετανία έχει έναν πρωθυπουργό που πατάει γκάζι στον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ. Δεν είναι υπόθεση των υπόλοιπων Ευρωπαίων να τον σταματήσουν".

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle