Skip to main content

FAZ: Μια προοπτική για τα Βαλκάνια η συμφωνία Open Balkan

Ο Γερμανικός Τύπος για την συμφωνία Αλβανίας, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων

Με την υπογραφή της συμφωνίας Open Balkan μεταξύ Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στα Τίρανα οι χώρες διασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών τους στην αγορά εργασίας των τριών βαλκανικών κρατών. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί κοινό άρθρο των πρωθυπουργών Έντι Ράμα, Ζόραν Ζάεφ και του Σέρβου προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς με τίτλο «Μια προοπτική για τα Βαλκάνια», στο οποίο οι τρεις ηγέτες σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια ήπειρος, είναι όραμα. Η επιθυμία των λαών μας να ενταχθούν στην ΕΕ προσέκρουσε πολλές φορές στην εσωτερική πολιτική των χωρών-μελών και την αθέτηση υποσχέσεων. Η στάση αυτή προκάλεσε απογοήτευση, αστάθεια, μετανάστευση και απώλεια σημαντικών επενδύσεων.

Ως πολιτικά αρμόδιοι μπορούμε είτε να διαμαρτυρόμαστε είτε να πάρουμε πρωτοβουλία. Επιλέγουμε το δεύτερο, υπογράφοντας συμφωνία για να περιορίσουμε τους συνοριακούς ελέγχους διευκολύνοντας το εμπόριο αγαθών, αλλά και για να δώσουμε στους πολίτες μας τη δυνατότητα να εργαστούν ελεύθερα σε όποια από τις τρεις χώρες επιθυμούν.

Μας επέκριναν συχνά ως "πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης". Ως υπεύθυνοι πολιτικοί δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει η περιοχή μας στους εφιάλτες του παρελθόντος, την ώρα που η ΕΕ δεν είναι σε θέση να κάνει, στην παρούσα φάση, περισσότερα για την διεύρυνση. Έχουμε διαφορές και σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα διαφωνούμε. Συμφωνούμε όμως ότι η οικονομία και οι τέσσερεις ελευθερίες της ΕΕ (σ.σ. ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και κεφαλαίων, ελευθερία εγκατάστασης και εργασίας) είναι ο κατάλληλος δρόμος για να διασφαλίσουμε στην περιοχή μας την ελπίδα και την ειρήνη».

Handelsblatt: Παρακινδυνευμένο πείραμα Ερντογάν

Η Handelsblatt σχολιάζει τα πακέτο μέτρων του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό τη στήριξη της τουρκικής λίρας με τίτλο «Παρακινδυνευμένο πείραμα». Στον υπότιτλο διαβάζουμε «Ο Ερντογάν θέλει να τιθασεύει τις αγορές, όμως το τίμημα είναι υψηλό».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Ο πρόεδρος τα βάζει με διεθνείς επενδυτές, αλλά και τους ψηφοφόρους του. Μια μάχη, την οποία θα χάσει και στα δύο μέτωπα. Με τις ανακοινώσεις, τις αλλαγές στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας και τις μειώσεις επιτοκίων προκάλεσε υποτίμηση της λίρας κατά επιπλέον 30% από τις αρχές Δεκεμβρίου. Με το νέο μέτρο επέστρεψε την ισοτιμία της λίρας εν μια νυκτί εκεί όπου βρίσκονταν στις αρχές του μηνός. Μερικά ενδεικτικά μέτρα: Όσοι λαμβάνουν τον βασικό μισθό, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να υπολογίζουν σε ένα αφορολόγητο ποσό, οι επενδυτές θα καταβάλλουν λιγότερους φόρους σε μερίσματα. Κανείς, ούτε οι τούρκοι εργάτες, ούτε οι διεθνείς επενδυτές, ούτε οι αναλυτές κατανοούν την λογική του τούρκου προέδρου. Το μόνο που βλέπουν επενδυτές και αναλυτές είναι χάος.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση επιλέγει την εύκολη οδό και το μόνο που υπόσχεται είναι να δώσει τέλος στο χάος και να επιστρέψει σε μια λογική πολιτική. Και μόνο αυτή η υπόσχεση δείχνει να πείθει τους πολίτες. Η έκκληση του τούρκου προέδρου στους Τούρκους να τον εμπιστευθούν δεν πείθει τους περισσότερους. Ίσως θυμούνται ότι ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν εκείνος που έφερε ευημερία στους φτωχούς, διασφαλίζοντας απανωτές εκλογικές νίκες. Το αργότερο σε ενάμιση χρόνο διεξάγονται εκλογές, τις οποίες ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει. Όμως το άστρο του άρχισε ήδη να δύει».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle