Skip to main content

FAZ: Θύμα επίθεσης χάκερ με διαρροή δεδομένων η Άνγκελα Μέρκελ

Το αρχείο που διέρρευσε περιλαμβάνει έναν αριθμό φαξ, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πολλές επιστολές από και προς την καγκελάριο.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συγκαταλέγεται στα θύματα των χάκερ που δημοσίευσαν μαζικά στο διαδίκτυο ευαίσθητα δεδομένα εκατοντάδων Γερμανών πολιτικών.

Σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το αρχείο που διέρρευσε περιλαμβάνει έναν αριθμό φαξ, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πολλές επιστολές από και προς την καγκελάριο. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πόσο ευαίσθητες είναι οι πληροφορίες της που διέρρευσαν, γράφει η FAZ.

Όπως μετεδωσε πρώτο το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RBB, στόχος των χάκερ έγιναν πολυάριθμοι πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ακροδεξιό AfD, ενώ δημοσιεύθηκαν πολλά προσωπικά δεδομένα, καθώς και εσωτερικά έγγραφα κομμάτων (συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών πιστωτικών καρτών και αριθμών κινητών τηλεφώνων). Στα δεδομένα αυτά, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμό στο Twitter, περιλαμβάνονται διευθύνσεις, προσωπικές επιστολές και αντίγραφα ταυτοτήτων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το δημόσιο γερμανικό δίκτυο, το οποίο επικαλέστηκε το θυγατρικό του δίκτυο RBB.

Από την επίθεση επηρεάστηκαν όχι μόνο πολιτικοί, αλλά και άλλες προσωπικότητες και δημοσιογράφοι. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει εξακριβωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, δημοσιεύθηκαν επίσης στοιχεία από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Πολιτικοί του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) βρίσκονται επίσης μεταξύ αυτών που επλήγησαν από τους χάκερ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σημειώθηκε ένα περιστατικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Ντίτμαρ Μπαρτς, ο επικεφαλής των βουλευτών της Αριστεράς στην κάτω βουλή βρίσκεται μεταξύ όσων στοχοποιήθηκαν.

«Δεν υπάρχει ανησυχία για τα κυβερνητικά δίκτυα»

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI) ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι διερευνά την υπόθεση «σε στενό συντονισμό με άλλες ομοσπονδιακές αρχές εντατικά». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφοριες, «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα κυβερνητικά δίκτυα», ανέφερε η BSI.

Το Εθνικό Κέντρο Αμυντικής Υπηρεσίας για τον κυβερνοχώρο συγκάλεσε πάντως έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής.