Skip to main content

Φέιγ βολάν για τον δημόσιο χαρακτήρα της Πλατείας Δικαστηρίων (φωτο)

Γέμισαν οι πολυκατοικίες με κάλεσμα για συγκέντρωση το ερχόμενο Σάββατο ενάντια «στη μετατροπή της βόρειας πλατείας Αριστοτέλους σε εμπορικό κέντρο».

Φέιγ βολάν που καλούν σε συγκέντρωση των περιοίκων της Αριστοτέλους και συγκεκριμένα της πλατείας Δικαστηρίων το ερχόμενο Σάββατο, αναρτήθηκαν σε πολυκατοικίες και άλλους χώρους της περιοχής.

Στόχος, όπως αναφέρουν οι συντάκτες των flyers είναι η «προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της βόρειας πλατείας Αριστοτέλους».

Μάλιστα, καταφέρονται εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, γράφοντας ότι «ο δήμαρχος Ζέρβας δίνει 'το πράσινο φως' στους επιχειρηματίες να καταπατούν το δημόσιο χώρο και να επιβάλουν την αισθητική τους».

Οι άγνωστοι συντάκτες του κειμένου τονίζουν ότι «μετά το πείραμα των Χριστουγέννων θέλουν να μετατρέψουν την πλατεία της γειτονιάς μας (την πλατεία Δικαστηρίων – πίσω από το Αγ. Βενιζέλου) σε ένα άθλιο εμπορικό κέντρο. Ήδη άρχισαν να μεταφέρονται και να τοποθετούνται παιχνιδο-κοντέινερ και μαζί τους η άθλια αισθητική που προσπαθούν να επιβάλλουν».

Οι συντάκτες των φέιγ βολάν που αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι κάτοικοι της περιοχής, σημειώνουν: «Η πλατεία είναι ο μόνος χώρος πρασίνου στη γειτονιά μας. Εκεί παίζουν τα παιδιά μας, πηγαίνουν εκδρομές σχολεία, κάνουν συντροφιές οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, βγάζουμε τα σκυλιά μας βόλτα. Και κυρίως εκεί ζουν άνθρωποι και ζώα: άστεγοι, άνθρωποι εθισμένοι, αδέσποτα ζώα, πουλιά. Τι θα γίνουν όλοι αυτοί; Που θα πάνε; Χρησιμοποιούν την ανύπαρκτη σχεδόν 'παραβατικότητα' προκειμένου να ικανοποιήσουν τα σχέδιά τους. Η πλατεία μπορεί να χρειάζεται αναβάθμιση αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον, στους ανθρώπους, τα ζώα και τις ανάγκες τους».

Το κάλεσμά τους προς τους υπόλοιπους περιοίκους είναι: «Ελάτε να γνωριστούμε και να συζητήσουμε για το πώς θα σταματήσουμε την εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου της γειτονιάς μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε αυτόν και τις ζωές μας».

Το ραντεβού έχει κλειστεί για το ερχόμενο Σάββατος, στις 12.00' το μεσημέρι, στο χώρο δίπλα στο πάρκινγκ (πίσω από το Μπέη Χαμάμ).

Τα φέιγ βολάν έχουν γεμίσει τις εισόδους πολυκατοικιών στην Αριστοτέλους, την Εγνατία, τη Φιλίππου και τα γύρω στενά.