Skip to main content

Φαινόμενο που θα επαναλαμβάνεται η ερυθρά παλίρροια στον Θερμαϊκό

Εφόσον υπάρχουν ακόμη τα αίτια προκαλούν το φαινόμενο, τότε θα εμφανιστεί και πάλι, διευκρίνισε η καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

Ιδιαίτερα θετικός για τον Θερμαϊκό κόλπο που παρουσιάζει και πάλι το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας, ήταν ο έκτακτος καθαρισμός που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με εντολή της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Κατερίνας Νοτοπούλου.

Οπως διευκρινίζει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, «ο καθαρισμός των επιφανειακών νερών βοήθησε, διότι μέσα στη βλεννώδη μάζα ήταν "κρυμμένο" το δινομαστιγωτό  Οστρεόψις που είναι δυνητικά τοξικό και σε περιοχές της Ιταλίας όπου έχει αναπτυχθεί, έχει δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα».

Η κ. Μουστάκα ξεκαθάρισε ότι το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας που δίνει στα νερά του κόλπου καφέ απόχρωση, δεν οφείλεται μόνο στην υψηλή, για την εποχή, θερμοκρασία αλλά στην επίδρασή της στην κυκλοφορία του νερού.

«Δεν είναι η θερμοκρασία που ευνοεί το φαινόμενο του ευτροφισμού αλλά η κίνηση του νερού, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας» προσέθεσε η καθηγήτρια Βιολογίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο και εύτροφο σύστημα που παρακολουθείται από τους επιστήμονες.

«Πρόβλεψή μας αποτελεί το γεγονός ότι, εφόσον υπάρχουν ακόμη τα αίτια που προκαλούν την ερυθρά παλίρροια, θα εμφανιστεί και πάλι» κατέληξε.