Skip to main content

Φερχόφσταντ: Η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει στην ΕΕ

Θα είναι μια ολοκαίνουργια πόρτα, με μια νέα Ευρώπη, μια Ευρώπη χωρίς επιστροφή χρημάτων, ανέφερε ο φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου

«Όπως στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, δεν είναι όλες οι πόρτες ίδιες» σχολίασε ο συντονιστής του ευρωκοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφσταντ αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Βρετανία θα βρει μία πόρτα ανοιχτή αν αλλάξει γνώμη.

«Θα είναι μια ολοκαίνουργια πόρτα, με μια νέα Ευρώπη, μια Ευρώπη χωρίς επιστροφή χρημάτων, χωρίς περιπλοκότητα, με πραγματικές εξουσίες και με ενότητα» ανέφερε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος μιας στενότερης ενοποίησης των εθνικών κυβερνήσεων, με εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες. Όπως πολλοί στην Ευρώπη, είχε επικρίνει το δικαίωμα της Βρετανίας, το οποίο είχε διαπραγματευθεί η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 1980, να λαμβάνει πίσω περίπου το ήμισυ των συνεισφορών της στοn ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Για τη Βρετανία ισχύουν πολλές εξαιρέσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.