Skip to main content

Φερχόφσταντ: Κίνδυνος επιστροφής του σεναρίου Grexit λόγω ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση», δήλωσε κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου του Ποταμιού

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο επιστροφής του σεναρίου του Grexit, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου του Ποταμιού.

Ο Ευρωπαίος πολιτικός υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη μέρος του συστήματος και δεν αποτελεί εναλλακτική λύση», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες ή έστω την επόμενη χρονιά. Αν δεν το δούμε αυτό, το ενδεχόμενο Grexit μπορεί να επανέλθει».

Ο κ. Φέρχοφσταντ στη συνέχεια, κατέστησε αναγκαίο τον τερματισμό της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος, που θα δίνει λεφτά στους νέους.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον ρόλο της Τουρκίας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα «πρέπει να το λύσουμε μόνοι μας». «Ο Ερντογάν δε θέλει να λύσει το πρόβλημα, το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία και το πρόβλημά μας λύθηκε. Το πρόβλημα θα λυθεί αν αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση στην Συρία μια και καλή» εξήγησε αναλυτικά.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος σχετικά με το μεταναστευτικό, κατέστησε αναγκαία την εδραίωση της συμφωνίας με την Τουρκία. «Δώσαμε 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες και πρέπει να αποφύγουμε το να κλείσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα γιατί έτσι η Ευρώπη θα μετατραπεί σε μικρά κάστρα. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω της βασικής αρχής της Αλληλεγγύης» επισήμανε σχετικά.