Skip to main content

Φερχόφσταντ: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαν... ελβετικό τυρί

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να χώρας γιατί αρνείται την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων συνοριοφυλακής

Εντείνονται οι πιέσεις στην Αθήνα για να δεχθεί τη συνδρομή της Frontex στη φύλαξη των συνόρων, υπό την απειλή εξόδου της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Μετά τις δηλώσεις του Φιλανδού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν και του Ολλανδού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα βελτίωσης της νομοθεσίας Φράνς Τίμμερμανς (δείτε εδώ) σειρά πήρε ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή, Γκι Φερχόφσταντ.

Ο κ. Φερχόφσταντ καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να εξηγήσει ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου, γιατί αρνείται την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ζώνη Σένγκεν της οποίας τα εξωτερικά σύνορα μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης».

Ο Φερχόφσταντ θεωρεί απαράδεκτη την δικαιολογία ότι η φρούρηση των ελληνικών συνόρων από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. προσβάλει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και τονίζει ότι δεν μπορεί μια χώρα να είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν και την ίδια στιγμή να αρνείται να διαχειριστεί τα σύνορά της, σχολιάζοντας: «Αν συμβεί αυτό η ζώνη Σένγκεν θα συρρικνωθεί».