Skip to main content

Φέσσας: Παράλογο ο υπουργός να καθορίζει μισθούς οριζόντια

Τον Αύγουστο μας δίνεται η ευκαιρία να σταματήσουμε τη συνεχή ανακύκλωση της εσωστρέφειάς μας, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

«Να ξεκολλήσουμε από τις ετικέτες και τα ψευδεπίγραφα συνθήματα» ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα συγχαρητήρια που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, για την έξοδο από τα μνημόνια.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην "Βραδυνή της Κυριακής" ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπενθυμίζει ότι έχει δώσει συγχαρητήρια και στον κ. Σαμαρά και στον κ. Βενιζέλο, επειδή μας κράτησαν στο ευρώ και την Ευρώπη και προσθέτει: «Αναγνωρίζω τις μεγάλες προσωπικές υπερβάσεις που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας για να ολοκληρώσει σε ένα χρόνο 3 δύσκολες αξιολογήσεις. Ο ΣΕΒ δεν κομματίζεται. Ρόλος του είναι να συμβουλεύει τις κυβερνήσεις να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις και να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, που γεννούν θέσεις εργασίας. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι τον Αύγουστο μας δίνεται η ευκαιρία να σταματήσουμε τη συνεχή ανακύκλωση της εσωστρέφειάς μας και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος της τελευταίας δεκαετίας».

Αναφερόμενος εξάλλου στα θέματα της διαιτησίας και των συλλογικών συμβάσεων ο κ. Φέσσας υποστηρίζει πως «είναι παράλογο, σήμερα το 2018, ο υπουργός να καθορίζει μισθούς οριζόντια, να μην υπολογίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου, περιοχής ή κάθε επιχείρησης και να προσπαθεί να φέρει τη χώρα σε έναν μη ανταγωνιστικό ορισμό των αμοιβών, όπως συνέβαινε τη δεκαετία του 2000».

Υποστηρίζει ότι «τα εργατικά σωματεία που κατά πλειοψηφία είναι κομματικά καθοδηγούμενα, στο τέλος θα έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν μονομερώς στη Διαιτησία και να εξασφαλίζουν αυξήσεις πιθανόν εκτός των δυνατοτήτων της επιχείρησης, όπως συνέβαινε πριν την κρίση» και ότι ο ΣΕΒ είναι υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων, όταν διατυπώνονται από αυτούς που πράγματι εργάζονται.