Skip to main content

Φεστιβάλ Ανακύκλωσης: Η ανακύκλωση πόρων από την ΕΥΑΘ

Οι ανακυκλωτικές και «πράσινες» δράσεις της Εταιρείας Ύδρευσης, όπως επισημάνθηκαν στην εναρκτήρια ημερίδα του 3ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης

Η «ανακύκλωση πόρων» από την ΕΥΑΘ συμπλήρωσε το «παζλ» της εναρκτήριας ημερίδας του 3ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αστικών απορριμμάτων.

«Διαλογή στην πηγή για την ΕΥΑΘ είναι τα ίδια τα νοικοκυριά. Κι εμείς ανακυκλώνουμε!», επισήμανε η Κατερίνα Χριστοδούλου, χημικός - υπεύθυνη του Γραφείου Ερευνητικών Προγραμμάτων της εταιρείας, συμπληρώνοντας ότι, σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, με νέα απορρίμματα να εμφανίζονται επισύροντας νέες νομοθεσίες και με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να αφορούν περισσότερο στον κύκλο του νερού, η συλλογική προσπάθεια, η συμμετοχή του κόσμου και η συλλογική λήψη αποφάσεων είναι ζωτικής σημασίας.

Η ΕΥΑΘ από την πλευρά της ανακυκλώνει… δύο στα δύο, επισήμανε η κ. Χριστοδούλου: διαθέτει κάθε χρόνο ασβεστοποιημένη ιλύ (λάσπη) από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) σε επιλεγμένες αγροτικές καλλιέργειες και με αδειοδότηση ανά αγρότη, με πολύ καλά μάλιστα αποτελέσματα για καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, βαμβάκι και σιτάρι. Διαθέτει όμως και επεξεργασμένο υγρό λύμα (νερό), σε περιόδους λειψυδρίας, για την άρδευση καλλιεργειών. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε, χωρίς κανένα κόστος για τους χρήστες, σε καλλιεργούμενες εκτάσεις νοτιοδυτικά της πόλης και σε κοντινή απόσταση από την ΕΕΛΘ, με παροχή έως και 160.000 m3 επεξεργασμένης εκροής ημερησίως που οδηγούνταν σε αρδευτικό κανάλι του ποταμού Αξιού. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΥΑΘ αξιοποιεί πλήρως και το υγρό λύμα και την ιλύ που εξέρχονται από τους βιολογικούς της.



Παράλληλα, όπως εξήγησε η χημικός της ΕΥΑΘ, η εταιρεία διαθέτει μονάδα ξήρανσης ιλύος, η οποία παράγει ένα τελικό προϊόν σε μορφή πέλετ που αξιοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό σε καλλιέργειες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο σε τσιμεντοβιομηχανίες, θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, εγκαταστάσεις κομποστοποίησης κ.α. Εξαντλώντας τις δυνατότητές της στην «ανακύκλωση», η ΕΥΑΘ παράγει βιοαέριο από τη χώνευση της ιλύος, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας στους βιολογικούς της και εντέλει την άμβλυνση του περιβαλλοντικού «αποτυπώματός» τους.

Το 3ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, που οργανώνεται στους εσωτερικούς και τους υπαίθριους χώρους του Περιπτέρου 8 της ΔΕΘ (η ΕΥΑΘ διαθέτει σταντ κοντά στην είσοδο του περιπτέρου), θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 14 Μαΐου. Στόχος είναι, μέσα από τη συμμετοχή φορέων και οργανισμών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των απλών πολιτών, να εμπεδωθεί στην τοπική κοινωνία η ιδέα της ανακύκλωσης ως «διαβατηρίου» για τη βιώσιμη ανάπτυξη από κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική σκοπιά.