Skip to main content

Φεστιβάλ Δράμας: Πρεμιέρα σε φυσικούς χώρους και online ταυτόχρονα

Πρεμιέρα για το ο 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που φέτος διεξάγεται υπό διαφορετικές συνθήκες λόγω πανδημίας.

Αυλαία σήκωσε χθες το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που, για πρώτη φορά στην ιστορία του διεξάγεται ταυτόχρονα και σε φυσικούς χώρους και online.

Η τελετή έναρξης ξεκίνησε με την ομάδα του φεστιβάλ, ν' αποχαιρετά τον επί δεκαετίες καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Αντώνη Παπαδόπουλο, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο, ενώ πραγματοποιήθηκε και η τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας του Δημοτικού Ωδείου της Δράμας σε «Αίθουσα εκδηλώσεων Αντώνης Παπαδόπουλος».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Γιάννης Σακαρίδης, δήλωσε πανέτοιμος να οδηγήσει τον θεσμό στην επόμενη μέρα. «Μπορεί η μάσκα να καλύπτει σήμερα το πρόσωπό μας, όμως δεν μπορεί να κρύψει το χαμόγελό μας που το Φεστιβάλ είναι εδώ- γιατί το τελευταίο διάστημα νιώσαμε όσο ποτέ πόση ανάγκη έχουμε το σινεμά... Παρά τη μεγάλη απώλεια, παρά την πανδημία, ετοιμάσαμε μια διοργάνωση που θα προβάλλει τους νέους δημιουργούς μικρού μήκους, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κινηματογραφίας -μια νέα γενιά που θ' ακολουθήσει αλλά και θα ξεπεράσει την παράδοση του ελληνικού σινεμά. Οι ταινίες τους θα παρουσιαστούν σε τέσσερις χώρους: δύο κλειστά σινεμά, ένα θερινό και ένα drive-in».

O Γιάννης Σακαρίδης καλωσόρισε στο Φεστιβάλ τον Θανάση Νεοφώτιστο, head programmer του νεοσύστατου Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και ευχαρίστησε την ομάδα του Φεστιβάλ, τους εθελοντές, τον πρόεδρο Γιώργο Δεμερτζή και τον Δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο «που έκαναν τις υποσχέσεις πράξεις», και βέβαια το ΥΠΠΟΑ και τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη προσωπικά, και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Δεμερτζής είπε πως φάνηκε γρήγορα πώς το 2020 θα είχαμε δύσκολο δρόμο να διαβούμε, όταν χάσαμε από την επάρατη νόσο τον άνθρωπο που ανέδειξε τον θεσμό για πάνω από 20 χρόνια. «Ευτυχώς η επιλογή του Γιάννη Σακαρίδη στο τιμόνι του φεστιβάλ συνεχίζει να δικαιώνει και εμένα και τον Δήμαρχο και το ΔΣ, μέρα με τη μέρα. Με τις γνώσεις του και τον ενωτικό του χαρακτήρα ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Φέτος έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας και σχεδιάζουμε νέες καινοτόμες δράσεις και προγράμματα. Αν και η πανδημία επηρέασε τον αρχικό μας προγραμματισμό, δεν κάναμε έκπτωση στο πρόγραμμα», υπογράμμισε, καλωσορίζοντας τους μικρομηκάδες στην πόλη.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος μίλησε για την πόλη του, λέγοντας πως «φωτίζει και φωτίζεται από την λάμψη του σινεμά, καθώς το Φεστιβάλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής της ταυτότητας» και καλωσόρισε το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή με τις διεθνείς επιτυχίες που καλείται να συνεχίσει το έργο του αείμνηστου Αντώνη Παπαδόπουλου που συντρόφευε το Φεστιβάλ από το 1993.

Ο κ. Μαμσάκος καλωσόρισε επίσης τα νέα πρόσωπα του Φεστιβάλ και τις κριτικές επιτροπές και μίλησε για το νέο σπουδαστικό τμήμα, που, όπως είπε, θα αποτελέσει ένα σημαντικό δίπολο μαζί με την μελλοντική σχολή κινηματογράφου, ως προς την κινηματογραφική εκπαίδευση που θα παρέχει το Φεστιβάλ.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστος Παπαθεοδώρου εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και αναφέρθηκε στην συνεισφορά της Περιφέρειας, η οποία συμμετέχοντας στην τριμερή σύμβαση, θα χρηματοδοτεί το Φεστιβάλ με 50.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών και τους δύο programmers του Φεστιβάλ: τον Μανώλη Μελισσουργό του Διεθνούς Διαγωνιστικού, και τον Θανάση Νεοφώτιστο του Σπουδαστικού.

Βίντεο χαιρετισμού απέστειλε, ο διεθνούς φήμης Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι που συμμετέχει στην επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος και τις επόμενες μέρες αναμένεται στη Δράμα. Ο Π.Παβλικόφσκι, χαιρέτισε από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται το κοινό του Φεστιβάλ, μιλώντας στα ελληνικά από την αίθουσα προβολών του σπιτιού του, όπου, όπως είπε, παρακολούθησε ήδη ένα μεγάλο μέρος των ταινιών που διαγωνίζονται φέτος. «Είναι ένα πλούσιο ταξίδι στο χώρο, στο χρόνο, στα είδη, με πολύ διαφορετικά στυλ, και έχετε κάθε λόγο να ανυπομονείτε γι΄αυτο. Απολαύστε την Δράμα, απολαύστε ο ένας τον άλλο, ελπίζω σύντομα να σας συναντήσω δια ζώσης!».

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ελληνικού διαγωνιστικού Αργύρης Παπαδημητρόπουλος θυμήθηκε πως «πολλοί από μας ήρθαμε εδώ στο ξεκίνημα της καριέρας μας», ενώ μίλησε για την ανυπομονησία όλων «να δούμε ταινίες στον φυσικό τους χώρο, τώρα που οι αίθουσες κλείνουν, που οι θεατές λιγοστεύουν. Ταινίες που θα μας συγκινήσουν, θα μας κάνουν να γελάσουμε, ταινίες που βγάζουν γλώσσα, ταινίες που πρέπει να γίνονται, ειδικά στις μέρες μας. Όταν ο συντηρητισμός, ο ρατσισμός, η ομοφοβία ο σεξισμός και όλα τα κακά του κόσμου εξαπλώνονται, η τέχνη και οι ταινίες δημιουργούν ένα υπέροχο πολύχρωμο οχυρό που απαντά σε όλους αυτούς...».