Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΝΕΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

Το Φεστιβάλ Καλοκαιριού θα διοργανωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Παραλία και στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου.

Ένα νέο μεγάλο καλοκαιρινό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζει ο δήμος για φέτος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Καλοκαιριού, μέσω του οποίου η δημοτική αρχή σκοπεύει να δημιουργήσει ένα παράλιο πολιτιστικό τόξο, που θα ξεκινά από το λιμάνι και θα καταλήγει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ Καλοκαιριού, το οποίο θα αναπτύσσεται σε δύο δημιουργικούς άξονες, συμπεριλαμβάνεται στο ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που σχεδίασε για το 2020 η Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού.

1. Βραδιές καλοκαιριού στον Κήπο: Το δημοτικό Θέατρο Κήπου θα γίνει τόπος συνάντησης-συνεύρεσης και δημιουργικής ψυχαγωγίας για τους φίλους του θεάτρου και της μουσικής. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, stand up comedy, musicals, οπερέτες κλπ. συνθέτουν ένα ποικιλόμορφο δυναμικό πρόγραμμα, όπου το κωμικό εναλάσσεται με το δραματικό, η φάρσα με τη πραγματικότητα, η μουσική με το θέατρο και το χορο.

2. Φεστιβάλ Νέας Παραλίας: Η Νέα Παραλία μετατρέπεται σε μια ανοιχτή σκηνή στην οποία καλλιτεχνικά σχήματα της πόλης, μουσικά, θεατρικά, stand up comedy, performances ,djς, θα παρουσιάσουν την δουλειά τους. Εκθέσεις φωτογραφίας θα κοσμούν τα γυάλινα περίπτερα του μετώπου ενώ διαγωνισμοί φωτογραφίας και νέες ομάδες χορού θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Συγχρόνως δράσεις που αποσκοπούν στη ποιότητα ζωής των δημοτών, όπως γιόγκα, κωπηλασία, γυμναστική κλπ θα πλαισιώσουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Το ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Πολιτισμού-Τουρισμού εγκρίθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Στεφανία Τανιμανίδου το πρόγραμμα περιλαμβάνει «δράσεις και εκδηλώσεις που έχουν καθιερωθεί ως θεσμοί στην πόλη, δράσεις τις οποίες ενισχύει και επεκτείνει και τέλος το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με νέες θεματικές διοργανώσεις».

Συγκρότηση καλλιτεχνικής επιτροπής για το πρόγραμμα των 55ων Δημητρίων

Στη συγκρότηση επιτροπής καλλιτεχνικών συμβούλων για την κατάρτιση του  προγράμματος των 55ων Δημητρίων προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Στεφανία Τανιμανίδου, η επιτροπή θα έχει γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε συνεργασία με τον συντονιστή του καλλιτεχνικού προγράμματος των 55ων Δημητρίων, ο οποίος θα οριστεί με απόφαση δημάρχου, θα προβεί στη διαμόρφωση της πρότασης του φετινού προγράμματος των εκδηλώσεων των 55ων Δημητρίων. 

Σύμφωνα με την κ. Τανιμανίδου τα μέλη της επιτροπής θα έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για ένα σύγχρονο πρόσωπο του θεσμού, ελκυστικό, ποιοτικό με καλλιτεχνικές επιλογές για να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο φάσμα ενδιαφερόντων.

Την επιτροπή καλλιτεχνικών συμβούλων θα απαρτίζουν ο Μίλτος Λογιάδης, Μαέστρος, Καθηγητής Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, η Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικός Τέχνης, Αναπληρώτρια Γεν. Διευθύντρια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (Momus), ο Παναγιώτης Κουντούρης, Μουσικός, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού ΟΜΜΘ, ο Κώστας Μακρυγιαννάκης, Μουσικός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και η Δήμητρα Κορωναίου, Καθ. Χορού, Καλλιτεχνική Δ/ντρια Σχολής Χορού Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Είχατε κάνει σημαία σας τον Πολιτισμό και ειδικά ο δήμαρχος ήταν κάθε χρόνο απέναντι στην καλλιτεχνική επιτροπή. Είχαμε συνεχώς την πρότασή του και την παρατήρησή του για τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Και όπως φαίνεται και φέτος, δεν θα έχει ούτε αυτός, ενώ ήξερε πάντα και του το έλεγα ότι ο δήμος δεν μπορεί να έχει καλλιτεχνικό διευθυντή», σημείωσε η δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» Βασίλης Γάκης διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να επιλέγεται πρώτα η επιτροπή και στη συνέχεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής. «Πώς θα δώσει το δικό του στίγμα ο καλλιτεχνικός διευθυντής – συντονιστής, εάν δεν ορίζει ποιοι θα είναι υπό αυτόν να τον γνωμοδοτούν», σημείωσε.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που σχεδιάζει για το 2020 η Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ελληνική παράδοση, στον παραδοσιακό πολιτισμό, στις ρίζες που μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο, τις επιρροές της και την εξέλιξή της. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει σχήματα μουσικά εμπνευσμένα από τις πλούσιες παραδοσιακές πολιτισμικές πηγές, εθιμικά και θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, έκθεση παραδοσιακών οργάνων και φορεσιών κ.α.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ- ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στηρίζοντας τη θεατρική παραγωγή της πόλης η  Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού θα πραγματοποιήσει τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον το Φεστιβάλ με τίτλο «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης». Θεατρικές ομάδες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στη σκηνή του Άνετον μία παραγωγή της επιλογής τους. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με συζητήσεις που αφορούν το Θέατρο, παρουσιάσεις σκηνοθετών, σκηνογράφων και δραματουργών, και καλλιτεχνικά εργαστήρια.

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Για 7η χρονιά θα συνεχιστεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η δράση «Διανυκτέρευση στα Μουσεία» κατά την οποία τα παιδιά ζουν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία μέσα σε αυτά. Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τον θεσμό και την λειτουργία των μουσείων. Φέτος για πρώτη φορά η Δ/νση Πολιτισμού-Τουρισμού σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα «family sleepover», κατά τη διάρκεια του οποίου γονείς και παιδιά θα βιώσουν κοινές εμπειρίες και δράσεις στα μουσεία.

IN-EDIT ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ παγκόσμια. Το In Edit είναι το παρασκήνιο του μουσικού κόσμου, καταγράφει το παγκόσμιο χαρακτήρα της μουσικής αλλά και την αλλαγή των αποχρώσεών της, ανάλογα με τη χώρα, την πόλη ή τη γλώσσα.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «THESSALONIKI GREEN PARTY»

Το παιδικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γίνεται πλέον θεματικό. Για το 2020 είναι αφιερωμένο στο περιβάλλον με τίτλο «Thessaloniki Green Party». Πρόκειται για μια 3ημερη διοργάνωση που υλοποιείται τον Μάιο στον χώρο του πάρκου «Πεδίον του Αρεως» (Πάρκο Ανθοκομικής) με ελεύθερη είσοδο.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ COMIC CON

Το Thessaloniki Comic Convention «The Comic Con» θα λάβει χώρα για 6η χρονιά τον Μάιο του 2020 με εμπλουτισμένες δράσεις. Θα υλοποιηθεί ένα άνοιγμα στην ιαπωνική κουλτούρα απευθύνοντας πρόσκληση σε σχεδιαστές των «Studio Ghibli» της Ιαπωνίας, τη φημισμένη εταιρεία παραγωγής ταινιών animation “manga”, σχεδιάζοντας δημιουργικά εργαστήρια κινουμένων σχεδίων, εργαστήρια με storyboardartists και με προσκεκλημένους mangaka (σχεδιαστές ιαπωνικών κόμικ), ώστε να συναντήσουν το ελληνικό κοινό (τους απλούς fans, αλλά και επαγγελματίες σχεδιαστές), να τους μυήσουν στα μυστικά της δουλειάς τους σε μια μορφή δημιουργίας και έκφρασης υψηλής τέχνης και τεχνικής. Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί ένα νέο τμήμα (section), τα video games που φιλοδοξεί να αποτελέσει το απόλυτο “place to be” για όλους τους φίλους του video gaming.

REWORKS

Συνδυάζοντας την σύγχρονη κουλτούρα και την πρωτοποριακή δημιουργία μέσα στο αστικό περιβάλλον, το Reworks Festival παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα φρέσκο και νεανικό project, αποτελούμενο από καλλιτέχνες οι οποίοι σημάδεψαν το εκάστοτε έτος με την δουλειά τους, ενώ ταυτόχρονα αποτίει φόρο τιμής σε μουσικούς θρύλους που επηρέασαν την ηλεκτρονική μουσική όσο λίγοι.

55α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Η ιστορία των «Δημητρίων», γυρίζει πίσω στο χρόνο, στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη του 12ου μ.Χ. αιώνα. Για το 2020 στόχος της Δ/νσης Πολιτισμού-Τουρισμού είναι να ανανεώσει τη θέση των Δημητρίων με μεγαλύτερη και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, μέσα από ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα ποιοτικό, ποικιλόμορφο και ελκυστικό για όλους τους συμπολίτες μας. .

ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει τα τεκμήρια της πολιτιστικής κληρονομιάς του παρελθόντος περισσότερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σχεδιάζεται η διοργάνωση ημερίδα βυζαντινής μουσικής σημειογραφίας, 3 συναυλίες από συλλόγους – σχολές ιεροψαλτών, έκθεση βυζαντινών κειμηλίων, δράσεις βυζαντινής γαστρονομίας, συναυλία συμφωνικής μουσικής με θέμα την κοσμική βυζαντινή μουσική, και εικαστικές δράσεις και παιχνίδια για παιδιά με θέμα τα χρώματα και την ιστορία του Βυζαντίου

ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020

Για τα Χριστούγεννα του 2020 η Δ/νση Πολιτισμού – Τουρισμού σχεδιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων και έναν καλλιτεχνικό προγραμματισμό πλουσιότερο. Ο άξονας της Αριστοτέλους θα αποτελέσει και πάλι την καρδιά των “μαγεμένων” γιορτών ενώ πολλές δράσεις θα υλοποιηθούν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Το σύνθημα μας για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του 2020 είναι «Μαγεμένες γιορτές για όλους».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ